Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Teorik Arkeoloji Grubu: TAG Türkiye

Teorik Arkeoloji Grubu nedir? TAG Türkiye nedir?

 

Teorik Arkeoloji Grubu - Türkiye Fahri Dikkaya ve Çiler Çilingiroğlu tarafından kuramsal arkeolojiyi az sayıda insanın önemsediği ve konuştuğu “marjinal” bir alan olmaktan çıkarıp Tükiye arkeolojisinin bir parçası yapmak amacıyla İzmir'de kuruldu. 

Teorik Arkeoloji Grubu ismini İngiltere’de 1979 yılından bu yana yapılan Theoretical Archaeology Group (TAG) toplantılarından almaktadır.  TAG toplantılarının, İngiltere dışında ABD, İskandinavya ve Çek Cumhuriyeti gibi farklı ülkelerde yapılması kurucularına TAG Türkiye’yi kurma ilhamı vermiştir. 

İlk olarak İngiltere’de 1979 yılında düzenlenen ve daha sonra dünyanın çeşitli yerlerine yayılan Teorik Arkeoloji Grubu (TAG-Theoretical Archaeology Group) toplantılarının Türkiye ayağı için çalışmalar 2012 Sonbaharında İzmir’de Fahri Dikkaya ve Çiler Çilingiroğlu tarafından başlatıldı ve TAG- Türkiye grubu kuruldu.

İlk toplantının Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 9–10 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı. Organizasyon Komitesi Fahri Dikkaya, Çiler Çilingiroğlu, Elif Koparal, N. Pınar Özgüner ve Ahmet Uhri'den oluştu.

Kuramsal arkeolojinin dünyada ulaştığı nokta göz önünde bulundurulduğunda Türk arkeolojisinin bu yapılanmada nerede durduğunu görmek ve bu amaçla kuramsal arkeoloji ile ilgilenen ve bu alanda çalışan kişileri biraraya getirerek bir tartışma ortamı yaratmak TAG-Türkiye’nin birincil amacıydı. Böylece Türkiye’de arkeoloji etkinliğinin yürütüldüğü siyasi, ekonomik, kültürel ve bilimsel ortamı değerlendirip deneyimleri paylaşabilmek hedefleniyordu.

Türkiye üniversitelerindeki arkeoloji bölümlerine toplantı duyurusu yapıldıktan sonra ilk TAG toplantısında konuşulacak konuları kararlaştırmak ve meslektaşlarımızın talep ettiği geniş tabanlı bir oluşumu sağlamak amacıyla TagTurkey adı altında bir Google grubu oluşturuldu.

İlk forum tartışmaları esnasında ilk TAG Türkiye toplantısının yürütücü komitesini oluşturacak üyeler seçildi. Fahri Dikkaya ve Çiler Çilingiroğlu’na ek olarak Elif Koparal, Pınar Özgüner, Ahmet Uhri ve Suna Çağaptay yürütücü komitede yeraldı. 

Toplantı için yapılan çağrıya Türkiye başta olmak üzere yurtdışından da 50’den fazla katılımcı destek verdi. İki gün boyunca ana tema başlıkları altında 45 bildiri sunuldu. Lisans öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri, akademisyenler, resmi ve özel kuruluşlar toplantı çatısı altında belirlenen ana temalar çerçevesinde çalışmalarını 15’er dakikalık bildiriler olarak sundular. 

İlk TAG, 1979 yılında Colin Renfrew ve Andrew Fleming tarafından Sheffield, İngiltere’de düzenlenmişti. O zamandan bu yana her sene İngiltere’nin farklı bir kentinde arkeolojinin her boyutuyla ele alındığı ve küçüğünden büyüğüne arkeoloji dünyasının bir araya gelerek bol bol tartıştığı ve eğlendiği TAG toplantıları düzenlenmektedir.

 2000 yılından itibaren İskandinav ülkelerinde Nordic-TAG ve 2008 yılından itibaren de ABD’de TAG-USA adı altında meslektaşlarımız bir araya gelmeye başladılar. Ardından Yunanistan’da da TAG toplantıları düzenlendi..