Termessos'un antik kenti kadar milli parkı da görülmeye değer
Ender bitki ve hayvan türlerini barındıran Güllükdağı (Termessos) Milli Parkı ziyaretçilerini bekliyor.
AA muhabirinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün koruması altında bulunan Güllükdağı (Termessos) Milli Parkı, Termessos Antik Kenti'ne de ev sahipliği yapıyor.
Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında, Korkuteli karayolu üzerinde bulunan Döşemealtı ilçesi sınırlarında yer alan 67 bin dekarlık saha, 1970 yılında Milli Park ilan edildi.
Termessos Antik Kenti'nin de bulunduğu milli park, aynı zamanda nesli tehlike altında olan türlere de ev sahipliği yapıyor.
Milli Park açık hayvanat bahçesi görünümünde
Dünyadaki tek tabii yayılış alanı sadece Antalya olan alageyik, yaban keçisi, şah kartal ve vaşak gibi sayıları her geçen gün azalan önemli türlerin barındığı milli parkta, bu hayvanların üretimi de yapılıyor.
Türkiye'de bulunan 456 kuş türünün 113'ünün görüldüğü milli parkta, yaban domuzu, tilki, karakulak, yaban kedisi, porsuk, tavşan, sansar, sincap, kirpi, ağaç yediuyuru, yarasa da alanda görülen diğer önemli memeliler arasında yer alıyor.
Tabii ve tarihi zenginliklere sahip milli parkta, bölgeye has kireç taşının oluşturduğu jeomorfolojik oluşumlar, sakız ağacı, yabani zeytin, sandal, keçiboynuzu, defne, tespih ağacı gibi Akdeniz Bölgesi'nde görülen 680 bitki türü tespit edilirken, bunların 80'i Türkiye endemiği olarak tanımlandı.
Ayrıca birçok ender bitki ve hayvan türünü barındıran Türkiye'nin ilk "interaktif" tabiat müzesi de Termessos Milli Parkı'nda bulunuyor. Müzede bölgeye özgü bitki ve hayvan türlerinin tabii yaşamları ziyaretçilere teknolojik uygulamalar ile sunuluyor.
Teknolojik uygulamalar, etkileşimli zemin projeksiyonu, interaktif kitaplar, dijital gezi ekranları, ağaç ve kuşlar bilgi sistemleri, tabii yaşam sunumları ve dioramaların bulunduğu müzede, Antalya ve çevresindeki yüzlerce hayvan ve bitki türü sergileniyor.
Termessos Antik Kenti, Türkiye'nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden
Güllük Dağı (Solymos Dağı) yamaçlarında Anadolu'nun yerli halkı Solimlerin kurduğu Termessos Antik Kenti kalıntıları da yer alıyor. Termessos, Türkiye'nin en iyi korunmuş antik şehirleri arasında yer alıyor.
Kent surları, kuleler, kral yolu, Hadrian kapısı, şehrin suyunu sağlayan su sarnıçları, tiyatrosu, gymnasiumu, agorası, odeonu ve hereonu kentin önemli yapıtları arasında yer alırken, geniş bir alana yayılmış mezarlığı, Alketas, Agatemeros ve arslanlı mezar gibi anıt mezarları da bulunuyor.
Tarih ile tabiatın birleştiği bu alanda bisiklet, kanyon yürüyüşü, kaya tırmanışı, arkeoyürüyüş, yaban hayatı gözlemi, tabiat fotoğrafçılığı, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapılabiliyor.
Zehra Aydın- AA