Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Tertullianus Quintus Septimus Florens Tertullianus

Tertullianus Quintus Septimus Florens Tertullianus kimdir?

 

Tertullianus, Quintus Septimus Florens: MS 160-220. Latince yazmış ilk büyük Hıristiyan düşünürü.

Batı Hıristiyanlığının oluşumunu önemli derece­de etkilemiştir. Kartaca’da ya da yakınlarında doğmuştur.

Eğitimini Roma’da tamamladı (özellikle hukuk alanında iyi eğitim aldı). MS 190’larda Kartaca’ya döndü ve Hıristiyanlığı kabul etti. Daha sonra Anadolu’dan Afrika’ya yayılan Montanusçuluk (Montanus) adlı heretik bir akıma katıldı (muhtemelen MS 207’de). İlerlemiş yaşında bu akımdan ayrılarak Kuzey Afrika’da MS 5. yüzyıla değin varlığını sürdürecek olan ve daha sıkı kuralları olan kendi mezhe­bini kurdu. Kendinden sonraki Hıristiyanlar onun Montanusçuluk akımına geçişini unutmamış, adını nadiren ve olumlu sıfatlarla anmışlardır.

Latince yazan ilk Hıristiyan düşünür olduğu için kullandığı terimler Batı Av­rupa’da Hıristiyanlığın sonraki gelişim sürecinde etki bırakmıştır. Matbanın keşfinden sonra ilk basılan din kitapları arasında onun eserleri de yer alır (örneğin MS 1483’te basılan (Apologeticus pro Christianis adlı eseri). Eusebios Hieronimus’a göre Cyprianus her gün Tertullianus’un yazdıklarından okur ve ona hocam diye hitap edermiş.

Önemli miktarda eseri gü­nümüze ulaşmıştır.

Eserleri üç grupta toplanabilir: apolojiler (ilk eserleri da­ha çok bu gruba girer), kuramsal ve polemik yazıları, ahlak konusundaki eserleri. Yunan-Roma kültürünün değerlerine eleştirel yaklaşmış, bazılarını benimseyip bazılarını reddetmiştir.

Düşüncelerinde stoacılığın izlerini bul­mak olasıdır.