Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Teukros

Teukros nedir?

 

Teukros:

1) Skamandros'la İda dağı nympha'sı İdaia'nın oğlu, Troya kral soyunun atas.

Bir efsaneye göre Teukros Troas'ın yerlisi değildir, Ege kıyılarına Girit'ten babası Skamandros'la birlikte gelmiştir. Anadolu'ya göçmeden önce kehanete başvurmuşlar, nereye yerleşmeleri gerektiğini sormuşlar, tanrı sözcüsü de "yer oğullarının saldırısına nerede uğrarsanız" yanıtını vermiş. Troya yöresine gelip açıkta yattıkları bir gece farelerin kalkanlarını, yaylannın kirişlerini kemirdigini görmüşler, kehanetin gösterdiği yerin burası olduğunu anlayarak oraya yerleşmişler ve Apollon Smintheus'a (fareleri kovan Apollon) bir tapınak kurmuşlar. Teukros sonraları Dardanos'u konuk eder ve kızı Batieia ile evlendirip tahtını ona bırakır.

2) Telamon'la Hesione'nin oğlu, Aias'ın kardeşi.

Troya soyundan olduğu halde Teukros ağabeyi Alas'la birlikte Akhalar safında dövüşür, ordunun en usta okçusudur, birçok savaşçıyı öldürür. Aias'ın ölümü sırasında Mysia'ya yaptığı bir çapulculuk seferine çıktığından orada yoktur ve olayları önleyemez. Dönüşünde büyük bir umutsuzluğa kapılıp canına kıymak ister. Dönüşü de uğursuz olur, Salamis'e vardığında babası Telamon Aias'ı getirmedi diye onu adaya almaz.

Kıbrıs'a gider, orada Yeni Salamis diye bir şehir kurar, Kıbrıs kralının kızıyla evlenir, birçok çocuğu olur, biri Kilikya'da Olba kentinin kurucusu genç Aias'tır.