Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Themistokles

Themistokles kimdir?

 

Themistokles: MÖ 524-459. Atina’lı devlet adamı.

Atinalıların Perslilere karşı tek çarelerinin güçlü bir donanma meydana getirmeleri olduğunu söy­leyen ilk kişinin Themistokles olduğunu Thukydides aktarır.  

MÖ 483/2’de Laurion’daki gümüş madenlerinin gelirini halka dağıtmak ye­rine donanma inşasında kullandırtıp Atina’nın savaş gemisi sayısını 70’ten 200’e çıkarttı.

MÖ 480’de Pers-Yunan Savaşları’nda Atina kuvvetlerinin ko­mutanı idi. Onun yaptırdığı ve tüm Yunan donanmasının yarısından fazlası­nı oluşturan gemiler sayesinde Salamis Deniz Savaşı’nın kazanılmasında önemli rol oynadı.

Plutarkhos’a göre, Perslerle karşılaşmak konusun­da doğru yer ve zamanı seçti. Attika-Delos De­niz Birliğinin kuruluşunda önemli rol üstlendi.

MÖ 470’lerin sonuna doğru Perslerle işbirliği yaptığı iddiası ile suçlanınca ostrakismos ile sürgüne gön­derildi, Argos’a gitti. Peloponnesos Yarımadası’nın çeşitli yerlerini dolaştı, daha sonra önce Korkyra ve Epirus’a, ardından da Anadolu’ya sığındı. Yok­luğunda Atinalılar onu ölüme mahkum etti. Yeni Pers kralı Artakserkses I onu Magnesia ad Meandrum valisi yaptı. Thukydides’e göre ömrü burada doğal yollardan son buldu. Bazı kaynaklar ise intihar ettiğini söyler.

Magnesialılar onun adına bir anıt diktiler.

Heredotos’un bilgi kaynakları Themistokles’i namussuzlukla suçlar. Oysa Thukydides onun uzak görüşlülüğüne hayrandı ve onu kuşağının en önemli adamları arasında sayıyordu. Plutarkhos ise yurttaşları adlarıyla selamladığı ve tarafsız bir yargıç olduğu için halk tarafından çok se­vildiğini aktarır.