Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Thetis

Thetis nedir?

 

Thetis: Thetis deniz ihtiyarı Nereus'la Doris'ten doğmuş elli Nereus kızlarının en ünlüsüdür.

Hera'nın yetiştirdiği Thetis'e tanrılardan Poseidon da, Zeus da gönül vermişler, ama onun doğuracağı oğlun babasından daha güçlü olacağını öğrendikten sonra güzel denizkızından el çekmişler ve onu bir ölümlüyle evlendirmeye karar vermişler. Koca olarak seçtikleri Peleus'a varmamak için Thetis deniz kızlarına özgü niteliğini kullanarak kılıktan kılığa geçmiş, ama sonunda ona varmaya razı olmuş.

Peleus'la Thetis'in düğünü Olympos'ta tanrılar sofrasında kutlanır, mesele çıkmasın diye kavga tanrıça Eris şölene çağrılmaz, ne var ki şöleni duyan Eris şölene gelir ve altın elmayı masanın üstüne atmasıyla tanrıçalar arasında güzellik yarışmasına yol açar.

Thetis ölümlü kocasıyla mutlu olmaz, bu zorlu evlenmede neler çektiğini Hephaistos'a yana yakıla anlatır.

Doğurduğu çocukları ölümsüz kılmak için bir bir ateşin üstüne tutup yaktığını, aynı şeyi oğlu Akhilleus için yaparken Peleus tarafından yakalanıp kovulduğunu efsaneler anlatır. Bu olay üzerine Thetis Peleus'tan ayrılır ve kız kardeşleriyle yaşamak üzere denizin dibine dalar. Ama çilesi tükenmiş değildir Thetis'in, biricik oğlu Akhilleus'un trajik alın yazısı yüzünden sürüp gider.

İlyada'nın birinci bölümünde Akhilleus Agamemnon'la kavga edip barakasına çekilmeye karar verince, deniz kıyısına gidip ağlaya ağlaya anasını çağırır:

Ulu ana, ta dipte, babasının yanında,

onu duydu, fırladı kırçıl denizin üstüne

bir duman gibi, oturdu gözyaşı döken oğlunun önüne,

eliyle okşadı onu, konuştu, diller döktü:

"Ne diye ağlarsın, oğul, yüreğine giren acı ne?

Derdini anlat bana, ben de bileyim".

Akhilleus uğradığı haksızlığın öcünü Zeus alsın ister, bunun için de anası Thetis'i Olympos'a gönderir: Baş tanrıya yaptığı iyilikleri kendisine hatırlatacak, bunun karşılığında oğlu savaşa katılmadıkça Akhaların yenilmesini elde edecektir.

Thetis gerçekten de Zeus'a büyük bir hizmette bulunmuştur: Günün birinde Hera, Poseidon ve Athena baştanrı Zeus'a karşı ayaklanacak olmuşlar, zincire vurmuşlar Kronos oğlunu, ama Thetis yüz kollu devlerden Briareus'u getirmiş, çözdürmüş ona Zeus'un zincirlerini. Bu yüzdendir ki baş tanrı Thetis'i yanında yalvarır görünce, hayır diyemez, söz verir ve sözünü de Hera'nın çığlıklarına, kıskançlık gösterilerine karşın tutar.

Gümüş ayaklı tanrıça Hephaistos'a da böyle bir yardımda bulunmuştur: Hera'nın çirkin diye Olympos'tan aşağıya attığı ünlü topalı Thetis'le kardeşi Eurynome almışlar, Okeanos ırmağının bir mağarasında dokuz yıl saklamışlardı.

Bu şükran borcunu ödemek içindir ki Hepaistos Akhilleus'a göz kamaştırıcı silahlar yapar. Thetis'in ana yüreği Troya savaşı boyunca kanar, oğlunun kaderini değiştirmek için boşuna uğraşır durur. Ana ogul arasındaki buluşmalar İlyada'nın en dokunaklı sahnelerindendir.

Nereus kızlarıyla birlikte kırçıl denizden çıkması ve dalması deniz kızlarının yaşamını olanca renkleriyle serer gözlerimizin önüne.