Tibet Platosunda 4 bin yıllık mağara yerleşimi keşfedildi
Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin güneybatısındaki Ngari eyaletindeki Melong Tagphug mağarasında yapılan arkeoloji kazılarında en az 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen taş aletler ve çanak çömlek parçaları bulundu.
Deniz seviyesinden 4.600 metre yükseklikteki Melong Tagphug mağara alanında biri 1.000 diğeri 250 metrekarelik iki mağara bulunuyor. Bu mağaralar aynı zamanda Çinghay (Qinghai)-Tibet Platosunda tarih öncesi kalıntılara rastlanan ilk alanlar.
Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre arkeolog He Wei, mağarada zengin taş aletler ve çanak çömlek parçalarının yanı sıra, hayvan kemikleri ile mağara resimleri keşfettiklerini söyledi. Mağara resimlerinde, geometrik desenler, insan figürleri, güneş, gökyüzü cisimleri ve avuç izleri bulunuyor.
He Wei, keşfin bölgedeki insan faaliyetleri, çevre değişimi, tarımın kökenleri ve hayvancılık ve platodaki tarih öncesi sanat konularına ışık tutacağına inanıyor.
Çin Bilimler Akademisi'nin Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü ile Bölgesel Kültürel Eserleri Koruma Enstitüsü arkeoloji ekibinin ortaklığında gerçekleştirilen arkeoloji kazılarına bu yıl içinde devam edilecek.,
arkeolojikhaber.com