Tibet'te kayalara oyulmuş 1200 yıllık satranç tahtası keşfedildi
Çin'in Garzê Tibet Özerk Bölgesi'nde iki ton ağırlığındaki kayaların üzerine oyulmuş Çin satrancı oyun alanındaki her karenin kenarı yaklaşık 2,5 santimetre.
Xinhua Haber Ajansının verdiği bilgilere göre; Güneybatı Çin'in Sichuan eyaleti yetkililerin Çarşamba günü açıkladığı keşfe göre, bölgede 1200 yıldan daha eski dönemde hüküm süren Tibet Tubo Krallığı dönemine tarihlenen (yaklaşık 618 - 842) Tibet satranç oyun alanı bulundu. Bulunan satranç oyun alanı Batı bölgelerinde bilinen günümüz satranç tahtalarından biraz farklı. Çin Satrancı tahtası, on ayrı bölüme ayrılmış, her biri yaklaşık 2,5 santimetre karelik100 ayrı kareye bölünmüş.
Tibet kültür ve turizm bürosu, söz konusu satranç oyun alanının, Tibet Özerk Bölgesinin Garze kentine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki dev bir kayaya oyulmuş olduğunu söyledi.
Tibet kültür ve turizm bürosu, satranç levhasının iki ton ağırlığındaki kayanın yüzeyinin merkezinde noktasına oyulduğunu belirtti.
Satranç tahtasında çapraz olarak oyulmuş iki yuvarlak deliğin satranç taşlarını toplamak için kullanıldığı tahmin ediliyor.
Tibet kültür ve turizm bürosu müdürü Liu Hongjie, uzmanların ön araştırmalarına göre; satranç tahtasının, Tibet Tubo Krallığı döneminde kayaya kazıldığı tespit edildi. Tibet Tubo Krallığı, Tubo halkı ile Qinghai-Tibet Platosu civarında yaşayan diğer etnik grup ve kabileleri çatısı altında barındırıyordu.
Eski satranç oyununun bölgeye iki Tibet soylusu tarafından sevdirildiği ve bir zamanlar Tibet üst sınıfları arasında çok popüler olduğu belirtildi.
Çin Satrancı iki kişilik bir strateji oyunu. Kızıl ve Kara gruplara bölünmüş taşlardan toplam 32 adet taş buluyor. Her bir grupta 16 adet taş yer alıyor. Taşlar normal satranç taşları gibi heykelcik değil, tavladaki gibi yuvarlak pullar. Bir taşı diğer taştan ayıran Çince isimleri vardır; Şad-General; Koruma-Muhafız; Bakan-Fil; asker ve köylü vs...
arkeolojikhaber.com