Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Tigranes

Tigranes kimdir?

 

1. Tigranes II: Büyük Tigranes, MÖ 140-55. MÖ 95-55 arasında hüküm süren Armenia kralı.

Kırk yaşında kadar Part kralı Mithradates II’in sarayında tutsak olarak kaldı. Özgürlüğünü kazanıp memleketine dönebilmek için sınır bölgelerinde pek çok araziyi Partlar’a vermek zorunda kaldı.

Pontos kralı Mithradates VI ile ittifak yaparak ilki MÖ 93’de olmak üzere birkaç kez Kapadokya’yı işgale teşebbüs etti fakat Sulla komutasındaki Roma ordusunun müdahalesi sonuç almasını engelledi. Pontos Krallığı ve Roma İmparatorluğu arasındaki Mithradates Savaşları’nın başlaması ve Part kralı Mithradates II’in ölümünü fırsat bilerek başlattığı seferlerde büyük başarılar kazandı.

Kilikia, Suriye ve Fenike’yi ele geçirdi, güney komşusu Seleukos İmparatorluğunu yıktı. Krallığı onun zamanında eriştiği en geniş sınırlarıyla doğuda Hazar Denizi’ne, güneybatıda Ptolemais’e, kuzeydoğuda Iberia’ya uzanıyordu.

Tigranokerta adıyla yeni bir kent kurdu ve başkent yaptı.

Kendiyle işbirliği yapan kentlere özerklik tanırken direniş gösteren kentlerin halkını yeni başkentinde ikamete zorladı. Pontos kralı Mithradates VI’in Romalılara yenilince kaçıp Armenia’ya sığınması ile talihi tersine döndü. Müttefiği ve akrabası olan Mithradates’i Roma’ya vermemek ve bölgedeki çıkarlarını korumak için Lucullus komutasındaki Roma ordusu ile giriştiği savaşı kaybetti (MÖ 69).

Ele geçirdiği bölgelerin pek çoğunu kaybetti. Pompeius MÖ 66’da bölgeye geldiğinde onunla iyi geçindi, bazı arazileri Roma’ya vermesi karşılığında krallığının başında kalmasına izin verildi.

2. Tigranes III: MÖ 20-6 arasında Armenia kralı.

Artavastes II’in oğlu, Tigranes II’in torunudur. Babası ile birlikte Marcus Antonius’a esir düşmüş, Mısır’a gönderilmiş, uzun yıllar Roma’da yaşamıştır. Kardeşi Artaksias’ın ölümünden sonra Armenialılar, Augustus’tan Tigranes’in kral olarak gönderilmesini talep ettiler. Tiberius’un komuta ettiği bir orduyla Armenia’ya getirildi ve dirençle karşılaşmadan tahta çıktı.

3. Tigranes IV: MÖ 6-MS 1 yılları  arasında Armenia kralı. Tigranes III’in oğlu ve halefidir. Babasının ölümü üzerine Parthia yandaşları tarafından tahta çıkarıldı. Roma İmparatorluğu buna itiraz ederek yerine başka birini kral yaptı. Bu ki¬şinin birkaç yıl sonra ölmesi üzerine Tigranes yeniden kral oldu.