Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Titus

Titus kimdir?

 

Titus: MS 39-81): MS 79-81 arasında Roma imparatoru.

Vespasianus’un büyük oğlu ve halefidir. Roma’da doğmuştur. Askeri kariyerine Germania ve Britannia’daki görevlerle başladı. Almanya’da iken Plinius(yaşlı) ile dostluk kurdu. Bu dostluğun sonucu olarak Plinius ünlü eseri Naturalis Historia (Doğa Tarihi)’yı Titus’a adadı.

I. Yahudi İsyanı başladığında babası ile birlikte bölgeye gitti (MÖ 66). Üç yıl sonra babasının imparator olup Roma’ya dönmesi üzerine bölgede kaldı, MS 70’te Kudüs’ü ele geçirdi, İkinci Tapınağı yıktırdı (bu eylemi yüzünden Dindar Yahudiler Kudüs’ün fethi anısına Roma’da inşa edilen Titus Takı’nın altından yüzyıllar boyunca geçmeyi reddettiler).

Sefer sırasındaki başarı ve kahramanlıkları Yahudi tarihçi Josephus ta-rafından kayda geçirildi. Babasının ölümünden sonra sorunsuzca tahta geçti.
Tahta çıktığı yıl Pompei ve Herculaneum kentleri Vezüv Yanardağı’nın lavları altında kaldı, ertesi yıl Roma’da ciddi bir yangın ve veba salgını yaşandı. Vatandaşların uğradığı zararlarının azaltılması için canla başla çalıştı.

Yapımına babası döneminde başlanan Flavius Amfitiyatrosu’nun (Colosseum) yapımını tamamlattı ve yüz günden çok süren görkemli şenliklerle açılışını gerçekleştirdi.

MS 81’de aniden hastalık sebebiyle öldü. Bu yüzden kardeşi Domitianus’un (bir sonraki imparator) onu zehirlediğine yönelik söylentiler çıktı.

Şiir, lir çalma şarkı söyleme alanında yetenekliydi.

Öyle ki, bir dönem ikinci Nero olarak değerlendirilmiştir.