Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Titus Pomponius Atticus

Atticus Titus Pomponius Atticus kimdir?

 

Atticus, Titus Pomponius: MÖ 110-32. Romalı yazar.

Çok zengin biriydi, felsefe bakımından Epikursosçu (Epikuros) düşünceye yakındı.

MÖ 85’te tüm mallarını satarak Atina’ya taşınmış ve burada Grekçeyi çok iyi öğrenmiş­ti. Bu yüzden kendisine Atticus (Attikalı) lakabı verilmişti.

MÖ 86’da Atina Roma Cumhuriyetinin eline geçince Atticus Roma’ya taşındı. Cumhuriyetin son yıllarındaki çalkantılı ortamda, dönemin tüm önde gelenleri ile tanışık ol­masına karşın politik olarak tarafsız kalmayı başarmıştır.

Sanatçılara hamilik yaptı, bir yayımcı olarak tanındı. Liber Annalis (Yıllık Kitap) adlı Roma tari­hinden alınmış konularla ilgili bir Roma kronolojisi vardır.

Cicero’nun hem iyi arkadaşı hem de hamisiydi. Aralarında yazılmış 400’den fazla mektup var­dır. MÖ 32’de bağırsak rahatsızlığı yüzünden iyileşemeyecek derecede has­tayken kendini aç bırakarak intihar etmiştir. Müzehher Erim Atticus’un yarat­tığı etki hakkında şunları söyler: “Onun zamanına kadar birçok eski İtalyan lehçelerinden biri olmaktan pek de ileri gitmemiş olan Latin dili onun elinde ifade aracı olarak Yunancayı da geride bırakmış, uygar dünyanın yüzyıllar boyunca kullanacağı uluslararası bir dil haline gelmiştir.”