Anasayfa / Turizm

Trabzon'un Üç Gülle Mevkisinin hali harap

Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız: Avrupa’ya gidip gezdiğimiz yerler hiç bozulmamış. Maalesef biz Trabzon’da bunu başaramadık. Trabzon’da bundan sonra yapmak değil yıkmak gerekiyor" dedi.

 

Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız ile çok sayıda konsey üyesi Fatih Sultan Mehmet Han’ın Trabzon’u fethettiği dönemde kenti yönettiği Üç Gülle mevkisi olarak da adlandırılan İç Kale mevkisini gezdi. Harabeye dönüşmüş yapılar heyet üyelerince incelendi.

Bahçecik Mahallesi sınırlarındaki İç Kale mevkisinden başlatılan incelemede Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız ile çok sayıda konsey üyesi yer aldı.

Heyeti Araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı gezdirdi. Yazıcı, sur ve kaleyle ilgili ayrıntıları heyete aktarırken surlarda Osmanlı’ya ait izleri gösterdi.

Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’da bulunduğu dönemde kenti yönettiği Üç Gülle mevkisi olarak da adlandırılan İç Kale mevkisinin gezilmesi oldukça güç, harabeye dönüşmüş yapılar heyet üyelerince incelendi.

Araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı, sur ve kaleyle ilgili ayrıntıları heyete aktarırken surlarda Osmanlı’ya ait izleri gösterdi. Kanuni’ye ithafen yazılmış bir kitabeyi de gösteren Yazıcı, “Trabzon’da bu tarihî eserler gün yüzüne çıkarılırsa eski Trabzon’un izleri ortaya çıkacaktır. Büyük bir turizm ve kalkınma hamlesi olacaktır Trabzon için. Biz gerçek Trabzonlu o zaman olacağız.” dedi.

Bir saati aşkın devam eden inceleme gezisinde vatandaşlardan da bilgi alan konsey üyeleri daha sonra konuyla ilgili görüşlerini aktardı. Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız, Trabzon’un 4 bin yıllık kültür şehri olduğunu fakat görünen tablonun iç açıcı olmadığını vurguladı. Ayyıldız şöyle konuştu: “Biz Ortahisar Kent Konseyi olarak bundan sonra özellikle bu bölgeyle ilgili araştırma ve incelemelerimiz devam edecek. Bu bölgeyi turizme kazandırabilmek için neler yapabiliriz diye hep birlikte düşüneceğiz. Burasının mutlaka turizme kazandırılması gerekiyor. Avrupa’ya gidip gezdiğimiz yerler hiç bozulmamış, tarihî yerler. Maalesef biz Trabzon’da bunu başaramadık. Trabzon’da bundan sonra yapmak değil yıkmak gerekiyor. Bunu söylüyoruz. Bundan sonra da bunu söyleyeceğiz.”

Heyette yer alan Trabzon Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Yazıcı, Trabzon’un Müslüman geçmişinden söz ederek şunları aktardı: “Trabzon’un Müslüman geçmişi 1200 sene öncesine dayanıyor. Burada Dede Korkut’un, Boğaç Han’ın, Salur Kazan’ın, Kan Turalı’nın yaşadığını ve yıllarca tarihine hükmettiğini biliyoruz. Bizler tarihi ortaya çıkarmıyoruz, kapatıyoruz. Avrupa’da bir eser ortaya çıktığında onun çevresini de korumaya alıyor. Bizim yaptığımız ise ortada. İnşallah Kent Konseyi çalışmalarıyla buranın ortaya çıkmasına katkıda bulunur.”

www.gunebakis.com.tr