Trakya'nın en eski çiftçilerinin izleri bulundu
Kırklareli höyüğünün 7. kültür katında, Anadolu'dan Trakya'ya tarım ve köy yaşantısını getiren, en eski çiftçilerin izlerine de rastlandığını
Kırklareli höyükte organik hasır bulundu
Anadolu'daki höyüklerden yatay tabakalanma şekliyle ayrılan Kırklareli höyüğü kazılarında organik dokuma ve hasır örnekleri bulundu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Balkan Kongre Merkezi'ndeki 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumunda, 23 yıldır Kırklareli'de sürdürülen arkeolojik kazılara ilişkin gelişmeleri paylaştı.
Kazılardan önemli bilgiler elde ettiklerini beliren Prof. Dr. Özdoğan, "Bu yıl rastladığımız bazı dokuma ve hasır örnekleri bizi şaşırtacak derecede büyük bir zenginliği ortaya çıkardı. Organik hasır ve dokumalar elimize geçti. Ayrıca içindeki kamış izlerine kadar son derece özenle yapılmasına çalışılmış. Bize o dönemin elimizde olmayan dokumaları ve hasır işçiliğiyle ilgili çok ayrıntılı bilgi veriyor." dedi.
Özdoğan, asma katlı yapılarda yerleşimin en eski katına ait olan ve şiddetli bir yangınla tahrip olduğu için iyi korunmuş durumdaki bir yapıda o dönem yaşamını tüm ayrıntılarıyla anlatan zengin bir buluntu topluluğu ortaya çıktığını ifade ederek, "Söz konusu yapının ortasında kubbeli büyük bir fırın ile bir küçük ocak, bir dokuma tezgahının kalıntıları ve içleri buğday, badem ve diğer besin artıklarıyla dolu depo kapları ile başka yerlere taşınırken kapların ağızlarının bağlanmasını sağlayan çok sayıda kapamaya rastlanmıştır.'' diye konuştu.
Prof. Dr. Özdoğan, Kırklareli höyüğü arkeolojik kazı çalışmalarında 7. kültür katında, Anadolu'dan Trakya'ya tarım ve köy yaşantısını getiren, bölgenin en eski çiftçi toplumlarının izlerine de rastlandığını vurguladı.
Özdoğan, bulunan Balkanlara özgü insan yüzlü kült kapların da araştırmalara yeni bir boyut getireceğini kaydetti.
AA Arif Aslan