Troas Kültür Rotalarına hangi tarihi isimlerin verileceği belli oldu
Troas Kültür Rotaları Fizibilite Projesi çalıştayında, bölgenin yürüyüş patikaları, köyler, antik şehirler, tarihi ve doğal mekanlarıyla belirlenip işaretlenerek ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasını amaçlayan proje kapsamında Troas Kültür Rotalarına verilen önemli tarihi isimler açıklandı.
Çanakkale Valiliği himayesi, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) destekli “Troas Kültür Rotaları Fizibilite Projesi” çalıştayı bugün saat 13:30’da başladı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Fuar Merkezinde saat 13:30 da gerçekleştirilen geniş katılımlı çalıştaya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Yücel Acer, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, Ezine ve Ayvacık Belediyeleri, Kaymakamlıklar, yerel dinamikler, sivil toplum kuruluşları, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Aturjet Başkanı Delal Atamdede, turizm haberleri başyazarı Hüsnü Gümüş, turizmciler, bürokratlar ve muhtarlar katıldı.
Çanakkale merkezden başlayıp Kazdağları, Lapseki, Gelibolu, Bolayır’dan geçip Bozcada ve Gökçeada’yı içine alan toplam 800 km, 19 etap, 3 bölümlü Troas Kültür Rotaları projesinin 1. bölüm fizibilite çalışmalarında rotanın geçtiği 55 köyde muhtar ve köylülerle görüşme ve anketler yapıldı. 300 km’lik saha yürüyüşlerinde yapılan tespitler raporlandı. Projenin yerel ve ulusal paydaşlarına bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirildi.
Rotanın etaplarına verilen isimler
Bölgenin yürüyüş patikaları, köyler, antik şehirler, tarihi ve doğal mekanlarıyla belirlenip işaretlenerek ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasını amaçlayan proje 2 deniz, 2 yarımada, 2 körfez, 2 ada, 2 dağ, 1 boğaz, 47 antik kent, 11 ilçe ve 80 köyü kapsaması açısından çok farklı ve zengin değerlere sahip. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Hektor, Cevat Pasa, Aşil, Murat Hüdavendigar, Barbaros, Aristo, Homeros, Mehmet Akif Ersoy, Kral Priamos, Aziz Paulos, İskender, İda, Piri Reis, Gazi Süleyman, Hekabe, Nuri Yamut, Sokrat ve Pegasus gibi önemli tarihi isimler Rotanın etapları olarak adlandırıldı.
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürüttüğü projeye Troya Yılı İcra Komitesi, ÇARO, ÇATOD, TÜRSAB Çanakkale BTK, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, GMKA, Gelibolu Tarihi Savaşlar Alan Başkanlığı, İl Milli Parklar Müdürlüğü, Marmara Orman Araştırma Enstitüsü, Orman İl Müdürlüğü, rotaların geçtiği bütün Kaymakamlık, Belediye ve muhtarlıklar tam destek verdiler. TÜRSAB Yönetimi, İstanbul Rehberler Odası İRO, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Yönetimi, Tourmag Dergisi de projeyi desteklediklerini açıkladılar.