Troya müzesi yaz aylarında açılıyor
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Troya’yı sadece kalıntılarıyla değil, turizmin tüm unsurlarına hitap edecek altyapısıyla dünya çapında cazibe merkezi haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kabulünün 20’nci yılı nedeniyle 2018’i Troya Yılı ilan etmişti.
Dünyanın en önemli antik yerleşimlerinden Troya antik kentinin tarihî geçmişi, 5 bin yıl öncesine dek uzanıyor. Troya kentinin bulunduğu yerde dokuz tabaka hâlinde dokuz farklı medeniyetin izlerine rastlamak mümkün. Troya’da yaşanan savaşlar, pek çok destanın da konusu oldu. Bunlardan en meşhuru ise Homeros’un İlyada ismini verdiği destan.
Böylesine efanevi tarihi mirasa sahip Çanakkale’de Troya Yılı heyecanı sürüyor. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, “Troya’yı sadece kalıntılarıyla değil, bölgede kurulacak turizmin tüm unsurlarına hitap edecek altyapısıyla dünya çapında bir cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.”diyor.
Uluslararası ölçekte Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde ve koordinasyonunda, yerelde ise Çanakkale Valiliği koordinasyonunda yürütülen faaliyetler kapsamında çalışmalarımızı dört bir koldan yürütüyoruz. Bu yıl kapsamında tüm yıla yayılacak kültür, sanat, bilim, spor ve eğitim alanlarında gerçekleştirilecek etkinler ile güçlü bir tanıtım ve iletişim politikası uyguluyoruz.
* Bu kapsamda Çanakkale’de çok fazla etkinlik olacak değil mi?Çanakkale’de düzenleyeceğimiz etkinlikler ile dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin ülkemizde ve Çanakkale’de buluşması sağlanacak. Yıl boyunca tüm dünyadan ve Türkiye’den 7’den 70’e herkesin katılabileceği etkinlik takvimimizi internet sitemizde ve tüm sosyal medya hesaplarımızda paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz.
En çok ziyaretçiyi ören yeri çekecek. Burdaki çalışmalar ne durumda?Troya Tarihi Milli Parkı ve çevresinde turistik gezi rotalarının oluşturulması, Troya Ören Yeri ve çevre köylerin iyileştirmeleri, yeni destinasyon alanlarının belirlenmesi, rota ve alternatif turizm faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin çalışmalar da bu yıl kapsamında hızla ilerliyor.
Beş bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti ile ilgili çalışmalar ne aşamada?150 yılı aşkındır süregelen Troya kazı çalışmaları, eski dünyayı ve kültürel gelişimlerini anlamada temel kabul edilir. Bütün dünyanın göz bebeği olan Troya Antik Kent kazı çalışmaları; ilgili Bakanlıklarımız, kamu kurum ve kuruluşları, tarihe ve kültürümüze sahip çıkan özel sektör ve sivil toplum kuruluşları desteği ile devam ettiriliyor. Ulusal ve uluslararası alanda çalışmalar yürütüyorlar.
2018 TROYA Yılı ilan edilmesinin ardından Çanakkale’ye gelen turist sayısında artış oldu mu ?‘2018 Troya Yılı’nın ilk meyvelerini almaya başladık. Troya Ören Yeri’ne turnike geçiş istatistiklerine göre 2017 yılının 1 Ocak - 31 Mart tarihlerini kapsayan ilk üç ayında, 46 bin 248 kişi gelmişti. 2018 yılında ise aynı tarihlerde Troya’yı 90 bin 208 kişi ziyaret etti.
Önümüzdeki dönem yurtdışında ve Çanakkale’de ne gibi tanıtım çalışmaları olacak?Kültür ve Turizm Bakanlığımız önderliğinde Türkiye’nin temsil edildiği 100’e yakın uluslararası fuarda yıl boyunca 2018 Troya Yılı ve Çanakkale ana temalarından biri olarak yer aldı ve almaya devam edecek. Onun dışında yıl boyunca etkinlikler sürecek.
Troya müzesi yaza açılıyor
Troya müzesi 2018 Troya Yılı’nın en iddialı projelerinden. Müze Troya Antik Kenti girişinde ziyaretleri karşılayacak. Arkeoloji Müze Müdürü Ali Atmaca, inşaatı hızla devam eden müzenin yaz aylarında tamamlanacağını belirtti. Atmaca, “Troya Müzesi’nde; Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya ve kültürlerinin yaşamı ile arkeolojik tarihi, kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılacak.” ifadelerini kullandı. Ali Atmaca, müzedeki her bölümde sayısız tarihi eserin sergileneceğini söyledi.
Arkeoloji kazıları 30 yıldır kazılar sürüyor
Truva Arkeolojik Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Rüstem Aslan, Çanakkale’ye 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümü birinci sınıf öğrencisi iken gelmiş. O dönem Truva kazılarını yöneten Alman Arkeolog Prof. Dr. Manfred Korfmann’ın ekibinde yer almış. Şimdilerde Truva Kazı Heyeti Başkanlığını yürüten Aslan, 30 yıldır süren bu yolcuğunu şöyle anlatıyor: “O zamanlar ören yeri bir harabeye dönüşmek üzereydi. Yaptığımız arkeolojik kazılarda Troya’nın yeniden yorumlanmasıyla ilgili buluntular ortaya çıktı. Korfmann hocamız başkanlığında Troya’nın aslında hep yüzünü Anadolu’ya döndüğüne dair buluntular ortaya çıkardık. “ Son dört yıldır kazı heyetinin başında olan Aslan, hem ören yerinde hem kale dışındaki bölgelerde kazı çalışmalarını sürdürüyor.
Hatice Saka - Yeni Şafak