Troya Müzesi'nde eser sergileme planı açıklandı
Troya Müzesi”nde Troya ve Troas antik kentlerinden elde edilen taşınır – taşınmaz yaklaşık 2000 adet eserin sergilenmesi planlanıyor. Bunların arasında Troya Antik Kenti’nden kaçak kazılarda çıkarılarak ABD’ye kaçırılan 24 adet Troya eseri de mevcut.
Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kabulünün 20.yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Dünyanın en fazla bilinen kültürel miraslarından olan Troya, Anadolu’nun kadim bir değeri olarak, dünyaya tanıtılması için 2018 yılı “Troya Yılı” ilan edildi.
Bu çerçevede Çanakkale “Troya Müzesi”ni açmaya hazırlanıyor. 3.000 m2 sergi salonuna sahip olacak “Troya Müzesi”nde, Troya ve Troas kentlerinden elde edilen taşınır – taşınmaz yaklaşık 2000 adet eserin sergilenmesi planlanıyor. Son hazırlıkları yapılan “Troya Müzesi”nde heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler gibi pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, figürinler, cam ve pişmiş toprak koku şişeleri, gözyaşı şişeleri gibi eserler sergilenecek.
Troya Antik Kenti’nden kaçak kazılar yoluyla elde edilerek ABD’ye götürülen Troya eserleri, Pensilvanya Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi (Penn Müzesi) tarafından kaçak olduğu bilinmeden Amerika kanunlarına uygun olarak 1966 yılında satın alınan Erken Tunç Çağı’na tarihlenen 24 parça altın takı eserler de müzede yer alacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri sonucu Penn Müzesi’nden ülkemize iade edilen eserler, Troya Müzesi açılana kadar Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde teşhir edilecek. Müzenin açılışında eserler ait oldukları topraklara dönmüş olacak ve yeni müze teşhirinde yerini alacak.
Troya Müzesi Nasıl Olacak?
Projeye göre ziyaretçiler; Müze giriş rampasından başlayarak, ilk kattan itibaren yedi başlığa bölünmüş kronolojiyi takip edecek:
Troas Bölgesi Arkeolojisi Troya’nın Tunç Çağı İlyada Destanı ve Troya Savaşı Antik Dönemde Troas ve İlion Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi Arkeoloji Tarihçesi Troya’ nın İzleri
ZEMİN KAT: Bu bölümde Troas coğrafyası arkeolojik kalıntılarıyla genel olarak anlatılacak. Assos, Tenedos, Parion Alexandria Troas, Smintheion, Lampsakos, Tyhmbria, Tavolia ve İmbros kentlerinin tarihleri, kazıların kısa bilgileri yer almaktadır. Dardanos, Assos, Tenedos, Tavolia, Troas sikkeleri, İmroz ve Lampsakos, Aleksandria Troas, Parion eserleri, Troas Tıbbi aletler, Altıkulaç Lahti ve Troas Altınları da bu katta sergilenecek.
KAT 1: Troia’ nın Tunç Çağı hakkında bilgi verilecek.
KAT 2: Troia Savaşı, ozanı, kahramanları, olayları, mekânları; sikkeler, çanak-çömlek ve mermer eserlerle beraber, çizimler, maketler ve dijital programlarla tanıtılacak. Ayrıca, İmparator Hadrian’ ın Aleksandria Troas halkına yolladığı, yıllık şenliklerin ve olimpiyat oyunlarının programladığı yazıt bu katta sergilenecek.
KAT 3: Troia ve çevresinde beylikler ve Osmanlı Dönemi’nde devam eden yerleşimlere dair bulgular bu katta yer alacak.
Bu katta Osmanlı yerleşimlerini, Çanakkale Boğazı’nın Osmanlı Devleti’nin ilk zamanlarındaki önemini anlatan metin, gravür ve fotoğraflar kullanılacak; devam eden çanak-çömlek geleneği, taş işçiliği ve sosyal yaşam taş eserler, sikke definesi ve seramiklerle verilecek. Ayrıca bu katta 19.yy.’dan bu yana devam eden kazıların tarihi ve hikâyesi ele alacak.
Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergilenecek. Eserler metin ve görsel panolarla desteklenecek, diorama ve animasyonlarla sergi ve anlatımlar yapılacak.
Troya Müzesi konusunda bilgi veren Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, müzenin 5000 bin yıllık bir tarihe ev sahipliği yapacağını ifade ederek “Troya Müzesi ülkemiz ve dünya kültür mirası için oldukça önemlidir. Anadolu’nun kadim değeri Troya Medeniyeti’ni dünyayla buluşturacak olan “Troya Müzesi” ülkemiz turizmini hareketlendirerek doğu ve batı kültürlerini Çanakkale’de buluşturacak. Açılışla birlikte gerçekleştirilmesi planlanan Büyük Troya Buluşması ise dünyanın dört bir yanından gelecek ziyaretçilerin ülkemizde ve Çanakkale’mizde buluşmasını sağlayacak” dedi
aksam.com.tr