Troya Müzesi'nde ziyaretçileri İlyada Destanı 6 ayrı dilde karşılayacak
Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Atmaca temeli 2013'te atılan, inşaatına 2014 yılında başlanan Troya Müzesi'nde son aşamaya gelindiğini söylerken, Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya Müzesi macerasının 1996 yılında başladığını hatırlattı.
Çanakkale'de 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nde 2014 yılında yapımına başlanan ve açılışı için son hazırlıkları süren müze, ziyaretçilerini şair Homeros'un Troya Savaşı'nı anlattığı "İlyada Destanı"nın 6 dilde hazırlanan beyitleri ile karşılayacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca açılan yarışmayla belirlenen proje kapsamında yapımına 2014 yılında başlanan Troya Müzesi inşaatı tamamlandı.
Merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan, her yıl 500 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Troya Antik Kenti'ndeki müzenin açılışı için Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserlerin nakil işlemleri gerçekleştirildi.
İl merkezinde bulunan müzeden taşınan eserler burada uzman personel tarafından tasnif edilip hazırlanan yeni yerlerine yerleştirildi.
İnteraktif bölümlerin de yer aldığı müze, bölgede yapılan kazılarda kaçırılan eserlerin dürbün şeklinde hazırlanan gözlem alanıyla incelenerek net bir şekilde gezilebilecek.
Maliyeti 75 milyon lirayı bulan yapı, yaklaşık 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşuyor.
Açılışı için son hazırlıkların sürdüğü müzenin giriş zeminine yerleştirilerek ziyaretçilerin karşılanması için şair Homeros'un Troya Savaşı'nı anlattığı "İlyada Destanı"ndan beyitler seçildi.
Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Yunanca ve Çince olmak üzere 6 dilde hazırlanan beyitler, taş oyma sanatı kullanılarak farklı bir konsept hazırlandı.
Giriş bölümündeki alana ilave olarak postamentler ile Helenistik ve Roma dönemlerine ait mimari kaideler ve müzenin kuş bakışı görüntüsünü aktaran mermer maketi yerleştirildi.
- "Troya Müzesi'nde sona gelindi"
Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Atmaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel çalışması 2013, inşaat çalışmaları ise 2014 yılında başlayan Troya Müzesi'nde son aşamaya gelindiğini söyledi.
Müzedeki teşhir tanzim uygulamalarını tamamlamak üzere olduklarını belirten Atmaca, "Resmi açılış için gün saymaya başladık. Troya Müzesi 90 bin metrekarelik geniş bir alana yayılmış durumda. Bunun 35 bin metrekaresinde yeşil alan ve açık teşhir alanı yer alıyor. 12 bin 750 metrekaresi ise kapalı mekan. Burada teşhir salonları, depolar, ofisler ve sosyal donatılar yer alıyor. 3 bin 300 metrekarelik alan ise tamamen teşhire ayrıldı." dedi.
ıProf. Dr. Rüstem Aslan: Müze macerası 1996'da başladı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise Troya Müzesi macerasının 1996 yılında Troya ve çevresinin "Troya Tarihi Milli Parkı" ilan edilmesiyle başladığını anlattı.
Troya Müzesi'nin çok önemli bir proje olduğuna dikkati çeken Aslan, Troya'nın Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınışından sonra dönemin kazı başkanı Manfredd Osman Korfman'ın Almanya'da, İstanbul'da ve diğer kentlerdeki sergileriyle Troya'yı o dönemde kamu önüne taşıdığını hatırlattı.
Bununla beraber kazılarda çıkan buluntularda Troya'nın son Tunç Çağı döneminde bir Anadolu kenti olduğu konusundaki yeni görüşlerin de kamuoyuna duyurulduğuna işaret eden Aslan, "Bu buluntularla beraber Troya Müzesi ilk kez ziyaretçilerine Troya'nın bir Anadolu kenti olduğunu ispatlayan buluntuları bir arada görme şansı sunacak. Arkeoloji tarihinde buluntuları ile keşifleri ile tartışmaları ile pek çok dönem yaşadı ama tabii ki Troya Müzesi bir dönüm noktası. Bundan sonra Homeros ile Hitit arşivleri ve Troya buluntularının yorumlanması konusunda yeni bir dönem, yeni bir çığır açılmış oldu." dedi.
Burak Akay - AA