Türk dostu arkeolog Prof. Dr. Antonio Sagona kansere yenildi
Özellikle Kafkasya ve kuzey Anadolu'da önemli arkeoloji kazılarına katılan; Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Arıburnu Savaş Alanı Projesi'nde dgörev alan, Türkiye’nin en eski kültürleri adlı kitaba da imza atmış ünlü arkeolog Prof. Dr. Antonio Sagona vefat etti.
Çanakkale'ye yerel yayın yapan AynalıPazar sitesinin 3 gün önce yayınladığı habere göre; ünlü arkeolog Prof. Dr. Antonio Sagona vefat etti.
2016 yılında Gelibolu Yarımadası Araştırmalarını tamamladıktan kısa bir süre sonra left kanserine yakalanan Prof. Dr. Antonio Sagona, 30 Haziran Cuma günü hayata gözlerini yumdu.
Anzak(Arıburnu) Savaş Alanı Üzerine Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Ortak Tarihsel ve Arkeolojik Araştırma Projesinde Prof. Dr. Antonio Sagona ile birlikte çalışan Dr. Mithat Atabay; “Antonio Sagona, iyi bir bilim adamı idi. Yüreği insan sevgisi ile doluydu. Çalışmalarımız sırasında sabır, titizlik ve alçak gönüllükle çok güzel şeyler paylaştık. Türk insanı ve Türkiye’yi gönülden seven bir insandı. O benim çok iyi dostum ve arkadaşımdı. Onu yaşadığım sürece asla unutmayacağım. Çok üzgünüm. Sagona rahat uyu. Türkiye bir dostunu kaybetti” dedi.
Dr. Antonio Sagona kimdi?
1977 yılında Melbourne Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları ve Tarihi Bölümünden mezun olan Sagona, 1984 yılında aynı üniversitede Erken Bronz Çağında Kafkasya (The Caucasian Region in the Early Bronze Age) çalışması ile doktora unvanı aldı.
Keban Barajı arkeolojik kurtarma kazılarına katıldı. Gümüşhane, Bayburt ve Kuzey Anadolu kazılarında araştırmacı ve kazı başkanı olarak görev yaptı.
Bu kazılar sırasında yaptığı araştırmalardan dolayı 1978-1981 yıllarında “Commonwealth Yüksek Lisans Araştırma Ödülü” aldı.
1980-1981’de Ankara’da İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Ödülü, 1983 Melbourne Üniversitesi Yayın Ödülü’ne layık görüldü. 1985 yılında Suriye’de El-Kitar’daki Kazılarına başladı. Bu kazılar nedeniyle Avustralya ve dünyadan birçok ödül aldı. 1986 yılında Elazığ bölgesinde yaptığı kazılar nedeniyle ödüle layık görüldü. 1990 yılında Suriye’de Tel Nebi Mend kazılarına katıldı.
Tasmanya’da Aborjinler üzerine arkeolojik araştırmalar yaptı. Buradaki bulgularını yayınladığı “Bruising the Red Earth: Ochre Mining and Ritual in Aboriginal Tasmania” (Kırmızı Dünyayı Yaralamak: Aborijin Tazmanya’sında Toprakboya Kazısı ve Ayinler) adlı eseri yayın ödülü aldı.
2000 yılında Gürcistan ve Kafkasya Araştırmalarına başladı. 2007-2009 yıllarında “Beyaz İberya Arkeolojisi Üzerine Bir Çalışma” gerçekleştirdi. 2008-2010 yıllarında “Arkeolojik Gözlem: Arkeolojik Çömlekçilikte Kullanılan Yanıcı Maddeler için Analiz ve Değerlendirme Geliştirm” çalışmasını yaptı.
Anatino Sagona Gelibolu'da Bulunan Kasatura İle - Geliboluda 2014 yılında Çalışma Sırasında 2010-2015 yıllarında ise Başkanlığını Dr. Mithat Atabay’ın yaptığı Anzak(Arıburnu) Savaş Alanı Üzerine Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Ortak Tarihsel ve Arkeolojik Araştırma Projesi”nde Avustralya Saha Sorumlusu olarak görev yaptı. Bu araştırma Cambridge Üniversitesi Yayınları tarafında “Anzac Battlefield: A Gallipoli Landscape of War And Memory” adıyla 2016 yılında yayınlandı.
Prof. Dr. Antoni Sagona, dünyaca ünlü bilim kuruluşlarından; İngiliz Fars Çalışmaları Enstitüsü’nde ve İngiliz Doğu Akdeniz Ülkeleri Araştırmaları Konseyi’nde Üyeliğe, National Geographic Araştırma Üyeliği, ABD Ulusal Beşeri Bilimler Vakfı Üyeliği, ABD Ulusal Bilim Vakfı ve John D. ve Catherine D. MacArthur Bilim Kurulları Üyeliği ve Avustralya Beşeri Bilimler Akademisi Bilim Kurulu Üyeliği’ne seçilmişti.