Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Tutmosis

Tutmosis kimdir?

 

1. Tutmosis I: On sekizinci sülaleye mensup Mısır firavunu.

MÖ 15. yüzyılın başında hüküm sürmüştür. Suriye’yi fethetmiş, Fırat Irmağı kıyısına kadar sefer düzenlemiş, Kerma Krallığını yıkarak Nübye’yi eyalet haline getirmiş, Mısır sınırlarına katmıştır. Krallar Vadisi’nde mezar yaptıran ilk firavun olduğu sanılır. Ölünce yerine oğlu Tutmosis II geçti.

2. Tutmosis II: On sekizinci sülaleye mensup Mısır firavunu. Tutmosis I’in oğlu ve halefidir. Üvey kardeşi Hatşepsut ile evlenmiş, MÖ 15. yüzyıl başlarında kısa bir süre tahtta kalmıştır.

3. Tutmosis III: MÖ 15.yy. MÖ 15. yüzyılın ortalarında hüküm sürmüş, 18. sülaleye mensup firavun.

Hatşepsut’un halefi, Tutmosis II’in oğludur. Onun dönemi Mısır’ın en parlak dönemlerinden biridir. Megiddo Savaşı’nda galip geldikten sonra Suriye’nin tamamını ele geçirmiş, Fırat’ı geçerek Mitannileri yenmiş ve Nil boyunca güneye inerek sınırlarını dördüncü çağlayana (günümüzde Sudan’ın orta-kuzey bölgesi) dek genişletmiştir. Fethettiği yerlerde kendine bağlı, vergi ödeyen yerel prensleri hükümdar olarak bırakmayı, yerel gelenekleri devam ettirmeyi seçmiş, bu sayede halkın sevgisini kazanmıştır. Hükümdarlık döneminde Nübye’den yılda 300 kg. altın elde ediliyordu. Başarılarından elde ettiği ganimetlerle anısını yaşatmak için çok sayıda tapınak ve anıt yaptırmış, başkenti Thebai’yi güzelleştirmeye çabalamıştır. Ölümünden bir yıl önce oğlu Amenofis II’i tahta ortak etmiştir.

4. Tutmosis IV: MÖ 14. yüzyılın ilk çeyreğinde hüküm sürmüş Mısır firavunu. 18. sülaleye mensuptur. Amenofis II’in oğlu ve halefidir. Kuzey Suriye’de hüküm süren ve Hititlerden gördüğü baskı karşısında müttefik arayışına giren Mitanni Krallığı ile ittifak kurmuş, kralın kızıyla evlenmiştir.

Döneminde ülkesi barış ve refah içinde yaşadı.

Güzel sanatlarda Tutmosis döneminde başlayan yeni eğilimler torununun yönetiminde Amama üslubunun doğmasına yol açtı.