Uluslararası Pompeiopolis konferansı sona erdi
Konferansa Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya gibi değişik ülkelerden 50 bilim adamı katıldı
KASTAMONU: Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Pompeiopolis antik kentindeki kazı çalışmalarının 10. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen "Pompeiopolis'i Bağlama Oturtmak: Kıyaslamalı Bir Açıdan Anadolu'da Roma Kentlerinin Gelişimi" başlıklı konferans sona erdi.
Taşköprü Belediyesinin düzenlediği konferansa ABD, Almanya, Belçika, Fransa, İsviçre, İngiltere, İtalya, Kanada, Polonya, Romanya, Yunanistan ve Türkiye’den 50 bilim adamı katıldı.
2 gün süren konferansta alanında uzman bilim adamları “Pompeiopolis ve Taşköprü Ovası’nın Yerleşim Düzeni”, “Pompeiopolis’te Tarım ve Hayvancılık”, “Pompeiopolis’te Mimari ve Kentsel Planlama”, “Pompeiopolis’in Su Yolları”, “Pompeiopolis’teki konut yapıları”, “Pompeiopolis Kaba Seramikleri’nin Ön Değerlendirmesi”, “Pompeiopolis’den Sikke Buluntuları ve Anadolu Bağlamında Yorumları”, “Paflagonya şahıs isimleri” konu başlıklarında sunum yaptı.
Sunumların ardından katılımcılar karşılıklı tartışarak konuları değerlendirdi.
Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı ve Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Latife Summerer, kazı sezonlarında elde edilen verilerin kentsel gelişime dair boşlukları arkeolojik kanıtlarla doldurmaya devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Uluslararası ve disiplinler arası olarak 2006’dan bu yana devam eden "Pompeiopolis Araştırma Projesi" MÖ 64/63 yıllarında, Büyük Pompeius tarafından Paflagonya’da kurulan kent hakkında mevcut bilgileri tamamen değiştirdi. Antikçağda kentleşmenin geç başladığı ve sistematik arkeolojik araştırmaların da geç başlatıldığı bir bölge olan Paflagonya ve bilhassa Pompeiopolis, Roma emperyalizminin Karadeniz'in dağlık iç kesimlerine nasıl yayıldığına ışık tuttu. Elde edilen çanak çömlek, yazıtlar, çatı kiremitleri, kemikler, sikkeler, cam ve diğer materyaller bize Pomoeiopolis’in MÖ. 64/63 yıllarındaki kuruluşu ve MS 7. yüzyıl sonlarındaki terk edilişi arasındaki kentsel gelişimi hakkında sonuç çıkarma imkanı verdi. Bu iki günlük çalıştay ile Pompeiopolis proje üyeleri ile diğer Roma şehirlerinde kazı ya da yüzey araştırmaları yürüten arkeologları ve Roma Anadolusu uzmanı Antikçağ tarihçilerini bir araya getirmeyi amaçladık. Çalıştayda Roma Dönemi Anadolu şehirlerindeki kentleşme modelleri, mimari standartlar, kentsel örgütlenme ile ilgili daha genel tartışmalar ve kronoloji hakkında daha özel bilgiler ortaya çıktı..”
Summerer, yüzeyde görünür hiç bir yapı bulunmamasına rağmen, jeofizik ve sistematik bağlamsal kazı yöntemleri ile kentsel organizasyon ve tasarım anlayışına dair önemli bilgiler kazanıldığını belirterek, yerleşim alanları ile birlikte tiyatro, odeon, agora ve macellum da dahil olmak üzere merkezi kamu binalarının yerlerinin tespit edildiğini kaydetti.
AA Mehmet Tuğcu