Anasayfa / Etkinlikler

Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu 22 Haziran'da başlıyor

Üç yılda bir düzenlenen Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu, bu yıl 22-24 Haziran tarihlerinde Koç Üniversitesi ev sahipliğinde, Beyoğlu’ndaki Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Üç gün sürecek sempozyumda, “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Yüz Yılı” konusu, “Küresel Perspektiften Türkiye’deki Bizans Çalışmaları”, “Kültürel Miras ve Kamu Algısı” ve “Bizans Konusunda Arkeolojik Çalışmalar” olmak üzere üç ayrı temada ele alınacak.

 

Bizans araştırmalarını uluslararası platformda paylaşmak ve kültürel miras bilincini artırmak amacıyla üç yılda bir düzenlenen Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu, bu yıl da Koç Üniversitesi ev sahipliğinde, Beyoğlu’ndaki Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) gerçekleştirilecek. Türkiye’nin ilk yüzyılında Bizans çalışmalarına sunduğu katkıların ele alınacağı sempozyumda, uluslararası alanda önde gelen Bizans araştırmacıları 22-24 Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul’da bir araya gelecek.

Prof. Dr. Engin Akyürek’in direktörlüğünü üstlendiği Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi, Altıncı Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu’nu 22-24 Haziran 2023 tarihleri arasında, Beyoğlu’ndaki Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) düzenleyecek. Üç gün sürecek sempozyumda, “Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Yüz Yılı” konusu, “Küresel Perspektiften Türkiye’deki Bizans Çalışmaları”, “Kültürel Miras ve Kamu Algısı” ve “Bizans Konusunda Arkeolojik Çalışmalar” olmak üzere üç ayrı temada ele alınacak.

Herkese açık ve ücretsiz olan sempozyumda, 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Bizans araştırmalarının tarihsel gelişim süreci ile bugün ulaşmış olduğu seviye, uluslararası Bizans araştırmaları bağlamında tartışılacak. Bu çerçevede, Bizans çalışmalarına yön veren ekoller ve öncü bilim insanları, üniversitelerde ve yaygın eğitimde Bizans, bilimsel disiplinin kurumsallaşması, arkeolojik çalışmalar, Bizans’ın kültürel mirası ve Türkiye’de Bizans çalışmalarının geleceği konuları ele alınacak.

Uluslararası katılımcıları bulunan etkinlik şu konu başlıkları üzerinden ilerleyecek: “Küresel Perspektiften Türkiye’deki Bizans Çalışmaları”, “Türk Üniversitelerinde: Öncülerden Günümüze”, “Yabancı Enstitülerin Katkısı” (ilk gün); “Kurumsallaşma”, “Bizans Kültür Mirası: Gelecek İçin Korumak ve Onarmak”, “Bizans’ı Kamuya Görünür Kılmak”, “Bizans Kültür Mirasının Dijitalleştirilmesi” (ikinci gün); “Bizans Arkeolojisine Genel Bakış”, “Bizans’ı Kazmak: Yerleşimler, Yapılar, Sualtı Alanları”, “Bizans Şehirciliğini Anlamak: Kentlerin Kazıları”, “Genç Bizantologların Gözünden Türkiye’de Bizans Çalışmaları” (son gün).

Sempozyum programı ve bildiri özetlerine https://sgsymposium.ku.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.