UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı İstanbul Bildirisi yayımlandı
İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı kapsamında komite üyelerince "İstanbul Bildirisi" yayımlandı.
İSTANBUL: UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı kapsamında kabul edilen Dünya Mirasının Korunmasına Dair İstanbul Bildirisi'nde, "1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi'nin gerektiği gibi uygulanmasını engelleyen, Dünya Miras Fonu'nun sürdürülebilirliğini tehdit eden mali ve insani kaynakların yetersizliği gibi kısıtlamaların farkındayız. Tüm taraf devletleri, mirasın muhafazası alanında niteliği değişen ihtiyaçlara daha iyi cevap vermek için kararlı bir şekilde yenilikçi ve etkili çözümleri değerlendirmeye davet ederiz. Tüm taraf devletleri, daha fazla vakit kaybetmeksizin sözleşmenin tam ve sağlıklı uygulanmasını teminen bütçe ve bütçe dışı yollarla mali katkıda bulunmaya kuvvetle teşvik ederiz." denildi.
İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı kapsamında komite üyelerince "İstanbul Bildirisi" yayımlandı.
Dünya genelinde kültürel mirasın yok edilmesi ve özellikle kültürel mirasa yönelik kasıtlı saldırıların artması karşısında ciddi kaygı duyulduğu ifade edilen bildiride, kültürel çeşitliliğin elzem olduğu ve insanlığın ortak kültürel mirasının zenginliğine katkıda bulunduğunu ve dolayısıyla saygı duyulması, kutlanması ve korunması gerektiği vurgulandı.
Dünya mirasına ciddi tehdit oluşturan yasa dışı kazıların yanı sıra tarihi eserlerin yağmalanmasından ve yasa dışı ticaretinin artmasından ciddi kaygılanıldığına işaret edilerek, miras alanları üzerinde iklim değişikliği, çevresel tehlikeler, sosyal ve ekonomik baskının artması gibi olumsuz etkilerin mevcudiyetinin farkında olunduğu belirtildi.
1972 Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi'nin olağan yıpranmadan kaynaklanan tahribatın ötesinde tehdit altında bulunan dünya kültürel ve doğal mirasının korunması için en etkin uluslararası araç olduğunun bilindiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
"Sözleşmenin gerektiği gibi uygulanmasını engelleyen, Dünya Miras Fonu'nun sürdürülebilirliğini tehdit eden mali ve insani kaynakların yetersizliği gibi kısıtlamaların farkındayız. Tüm taraf devletleri, mirasın muhafazası alanında niteliği değişen ihtiyaçlara daha iyi cevap vermek için kararlı bir şekilde yenilikçi ve etkili çözümleri değerlendirmeye davet ederiz. Tüm taraf devletleri, daha fazla vakit kaybetmeksizin sözleşmenin tam ve sağlıklı uygulanmasını teminen bütçe ve bütçe dışı yollarla mali katkıda bulunmaya kuvvetle teşvik ederiz. Tüm taraf devletlere, üstün evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal mirası ulusal ve uluslararası düzeyde koruma ve gerektiğinde bu yönde tüm uygun yasal önlemleri alma yükümlülüklerini hatırlatırız. Taraf devletleri, kültürel ve doğal miras alanlarının özellikle Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi'ne dahil olanların korunmasına ve restorasyonuna yönelik kararlı girişimlerle desteklenen pro-aktif politika uygulamaya çağırırız."
AA Andaç Hongur