UNESCO'nun Mescid-i Aksa kararı
Katar, UNESCO'nun Mescid-i Aksa kararında İsrail tarafından öne sürülen Musevilikle bağına ilişkin iddialara yer vermemesini memnuniyetle karşıladı
KATAR: Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bağına ilişkin iddialara yer vermeyen kararı onaylaması Katar tarafından memnuniyetle karşılandı.
Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Ahmed bin Abdullah Al Mahmud, UNESCO'nun Mescid-i Aksa'nın tamamıyla İslami bir eser olduğu ve Burak Duvarı'nın Aksa'nın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildiği nihai kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Al Mahmud, kararı Katar kabinesinin "tarihi" olarak nitelendirdiğini belirterek, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri ve Kudüs'ü Yahudileştirme çabalarını durdurması bakımından söz konusu kararın uluslararası topluma yeni bir ivme kazandıracağını ümit ettiğini dile getirdi.
Katar Başbakan Yardımcısı ayrıca, karar dolayısıyla Filistinlilerin meşru hakları ve başkenti Doğu Kudüs olan kendi bağımsız devletini kurma hakkı konusunda Katar'ın duruşunun ve desteğinin sabit olduğunu yineledi.
UNESCO Yürütme Kurulu, Dışişleri Komisyonunun geçen hafta kabul ettiği Mescid-i Aksa'yla ilgili karar tasarısını dün son kez görüşüp onaylamıştı
Kararda işgalci güç olarak ifade edilen İsrail’in, Kudüs’teki dini ve kutsal yerleri idare etme biçimi eleştirilmiş, Mescid-i Aksa’nın Müslümanlıkla bağlantısına özellikle dikkat çekilirken İsrail'in buranın Musevilikle bağı olduğu iddiasına ise yer verilmemişti.
İsrail, Dışişleri Komisyonunun kararına tepki olarak UNESCO ile tüm ilişkilerini cuma günü dondurmuştu.
AA Ahmed Abdelsalam Ahmed Nassr, Said İbicioğlu