Unkapanı'nda bulunan Haliç Surları'nın kalıntıları 'en az müdahale' ile korunuyor!
İSKİ'nin İstanbul'un Fatih İlçesinin Unkapanı semtindeki çalışmaları sırasında Bizans dönemine ait duvar kalıntıları bulundu. 5'inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen duvar kalıntıların Haliç Surlarına ait olduğu tespit edilirken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu "en az müdahale" ile İSKİ'nin çalışmalarına devam etmesine karar verdi.
Unkapanı'nda, yaşanan atıksu ve yağmursuyu problemlerinin çözümü için İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) ekibi tarafından yapılan çalışmaları sırasında 5'inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Bizans dönemi yapı kalıntılarına rastlandı.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri arkeologları tarafından yapılan incelemelerde kalıntıların 6 metre yüksekliğinde ve 2 metre kalınlığında Haliç Surlarınnın uzantıları olduğu belirlendi.
Kalıntıların nasıl korunması gerektiği konusunda İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne mğracaat edildi
KORUMA KURULU: EN AZ MÜDAHALE İLE DEVAM DEDİ
İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü 7 Eylül'de İSKİ çalışmalarının devamına şartlı izin veren karara imza attı: "07.09.2022 tarihinde 10087 sayılı karar gereği, üniversite raporu incelendiğinde, alternatif başka bir güzergah olmadığı anlaşıldığından, kamu yararı göz önünde bulundurularak, en az müdahaleyle projenin düzeltmelerle uygun olduğuna, uygulamanın mühendis sorumluluğunda ve ilgili müze denetiminde yapılmasına uygun olduğu karar verildi. Bu karar doğrultusunda gerekli işlemleri İSKİ yürütecek."
MİMAR SERHAT ŞAHİN: EN AZ MÜDAHALE DEMEK UCU AÇIK BİR AÇIKLAMA
Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Serhat Şahin, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Ortaya Roma dönemine ait bir beden duvarı çıktı. Kara surları İstanbul'un hafızası için çok önemli. Dünya kültürü için de çok önemli. Tarihçesine baktığımız zaman çok önemli bir belge. Haliç en fazla zarar gören kısımlardan biri. Burada çok az belge kaldı. Ayvansaray'dan Fener, Balat, Eminönü'ne kadar devam eden bir kalıntı. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün aldığı kararlar önemli. Burada mutlaka kendilerinden koruma ile ilgili bir açıklama istiyoruz. Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nün burada bir çalışma yapması lazım. Tespitlerin yapılması ve dosyasının hazırlanıp korunması lazım. Eğer burası yıkılırsa takipçisi olacağız. Müdahale kararlarının azı veya çoğu hiç önemli değil. Hiçbir şekilde dokunulmaması gerekiyor. Gerekirse projelerini revize etmeleri gerekiyor. Haliç surlarından elimizde çok az belge kaldı. Bunun devamı gözüküyor. Mutlaka ortaya çıkarılması lazım" dedi.
Kalıntılara müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayan Mimar Serhat Şahin, "En az müdahale demek ucu açık bir açıklama. Bu şu demek oluyor, belli kısımları yıkacağız, revize edeceğiz, müdahale edeceğiz.' Bilimsel açıklamasının kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanması lazım. Bu açıklamanın tamamlanması lazım. İSKİ'nin de açıklama yapması gerekiyor" yorumunda bulundu.