Ünlü Mimar ve Sanat Tarihçisi Aykut Köksal onurlandırıldı
Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu, Mimarlık konusunda bugüne dek 18 eser kaleme alan, onlarca makale ve yüzlerce etkinliğe imza atan Arketon Yayınları’nın genel yayın yönetmeni Aykut Köksal'ı kültür dünyamıza kazandırdığı değerlerden dolayı onurlandırmaya layık gördü.
Kültürel ve doğal mirası korumak, araştırmak ve bilinmesini sağlamak için emek veren, kültür, sanat ve yazın dünyamızın önemli isimlerini kıymetlerinin yaşarken anlaşılması amacıyla onurlandıran Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu, Sanat tarihçisi ve Yüksek Mimar Aykut Köksal'ı onurlandırdı.
Doğal Mirası İzleme Platformu, Mimarlık Kuramcısı Aykut Köksal'ı Onurlandırma nedenini şu ifadelerle açıkladı:
KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI İZLEME PLATFORMU ONURLANDIRMA
AYKUT KÖKSAL 1952 yılında doğdu. Ortaöğrenimini Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde tamamladıktan sonra DGSA Yüksek Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 1985’e dek, İÜ Bizans Sanatı ve İTÜ Mimarlık Tarihi bölümlerinin öğretim kadrosu içinde yer aldı.
1995’ten bugüne MSGSÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültelerinde, 2000-2005 yılları arasında Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü’nde, kuruluşundan 2010 yılına dek Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nda, kuruluşundan bugüne İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak ders veren, 2005-2006 eğitim döneminde Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne’ın Mimarlık Bölümü’nde diploma projeleri danışmanlığını yürüten ve aynı okul tarafından konuk öğretim üyesi olarak jürilere davet edilen Aykut Köksal’ın Zorunlu Çoğulluk/Mimarlık ve Sanatta Dilin Süreksizliği başlıklı kitabı 1994’te, Anlamın Sınırı ve Karşı Notlar başlıklı kitapları 2009’da, Barok Dönüşüm, Müziğin Modernleşme Serüveni 2020’de yayımlandı. Mimari çalışmaları arasında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Cam Salonu (1985), Teşvikiye’de Villa Belkıs Koruma ve Yenilemesi (1992-1995), Söke Doğanbey’de Ev (1995), Teşvikiye’de Konut (2008) ve Troya Müzesi Ulusal Mimari Yarışması’nda 1. Mansiyon Ödülü (2011) yer alıyor.
Kurucuları arasında yer aldığı Açık Radyo’da pek çok program gerçekleştiren Köksal, çeşitli çağdaş sanat ve fotoğraf sergilerinin küratörlüğünün yanı sıra 2004 yılında 1. İstanbul Mimarlık Festivali’nin, 2005 yılında mekânsal müzik çalışmalarını konu alan Sesmekân sergisinin küratörlüğünü yaptı, Sessizlik ve Işık başlıklı fotoğraf sergisini 2013’te İstanbul’da, 2014’te Ankara’da, Yetmişlerden Fotoğraflar başlıklı sergisini 2015’te İstanbul’da açtı. Köksal, 2015’ten 2019’a dek, mimarlık ve kent kitapları yayımlayan Daimon Yayıncılık’ın genel yayın yönetmenliğini yürüttü; Ağustos 2019’dan beri yeni kurulan Arketon Yayınları’nın genel yayın yönetmenliğini yürütüyor.
Misyonunu, mimarlık yazınının klasiklerini, temel kuram kitaplarını ve Türkçe üretilmiş kuramsal kitapları yayımlamak ve nitelikli basımlarla okura ulaştırmak olarak belirleyen Arketon Yayınları kitapların çevirisinin özenli olmasını ve titiz bir editoryal çalışmadan geçmesini amaçlarken , yalnızca içeriğiyle değil, grafik tasarımdan kağıt ve fotoğraf seçimine uzanan niteliğiyle de özenli bir yayın çizgisi izliyor. Arketon'un çevirmen kadrosu içinde, akademya dünyasının önde gelen bilim insanları yer alıyor. Modernizm konusunda Türkiye'deki en bilgili insanlardan biri olan Aykut Köksal'ı kültür dünyamıza kazandırdığı değerlerden dolayı gönülden kutluyoruz.