Urartu Seramiklerini arkeoloji öğrencileri yapıyor
Bardakçı köyündeki seramik çanak çömlek geleneğinin yeniden canlandırılması için tasarlanan GENÇDES projesinde YYÜ Arkeoloji Bölümü öğrencileri sermaik tasarlamaya devam ediyor.
Van'da geçmişi Urartu Krallığı dönemine kadar uzanan seramik üretimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Van Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi Uygulama Projesi" ile yeniden canlanıyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Arkeoloji Bölümünün, geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan seramik üretimi üzerine hazırladığı projeye destek veren bakanlık, "GENÇDES-2017-1" programı kapsamında seramik üretiminin tekrar canlanmasını sağlıyor.
Bardakçı Mahallesi'nde oluşturulan atölyedeki çalışmalar öğretim üyeleri, öğrenciler ve seramik ustası Osman Meşe tarafından yürütülüyor.
YYÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, amaçlarının öğrencilere geleneksel seramik yapım tekniklerinin tüm aşamalarını uygulamalı olarak öğretmek olduğunu söyledi.
Ayrıca teknolojik gelişmelerle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş geleneğin devamlılığını sağlamak istediklerini de kaydeden Çavuşoğlu, şöyle dedi:
"Geleneksel usul ile devam eden 5 bin yıllık bir geleneğin yeniden hayata kazandırılmasını, kaybolmaya yüz tutmuş Bardakçı köyündeki seramik çanak çömlek geleneğinin yeniden canlandırılmasını hedefliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının yapmış olduğu destek doğrultusunda arkeoloji bölümünden 10 öğrencimiz seramik çanak-çömlek üretiminin başından, yani kil yatağından itibaren tezgah üzerine gelinceye kadarki bütün aşamalarını görmelerini, öğrenmelerini amaçlıyoruz. Şu anda da son aşama olan geleneksel fırında pişirme aşamasını yapıyoruz."
- "Üretimi, kalan tek usta sayesinde öğreniyorlar"
Projenin 24 Nisan'da başladığını, 24 Haziran'da sona ereceğini aktaran Çavuşoğlu, pişirilen seramiklerin 15 Haziran'da fakültede düzenlenecek sergiyle tanıtılacağını kaydetti.
Seramiklerin hazırlanış aşamasının zahmetli olduğunu ve öğrencilerin bu aşamaları bire bir yaşadığını da aktaran Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ustamız gözetiminde bu aşamalar yapılıyor. Ustamız Bardakçı köyündeki Osman Eşme. Bu işi Van Gölü havzasında sürdüren tek usta. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarından 1980'li yıllara kadar Bardakçı köyünde bu üretim aktif olarak yapılıyordu. Fakat şimdi tek bir usta kaldı. Tek ustanın da hayatta kalması için Kültür ve Turizm Bakanlığımız proje ile destekliyor. Öğrencilerimiz burada geleneksel yöntemlerin bütün aşamalarını öğreniyor. Burada amaç milattan önce 3000'inci yıldan itibaren kullanılan geleneğin devam ettirilmesi. Usta ile birlikte 10 öğrencimiz var. Ancak projede görevli 20 kişilik ekibimiz bulunuyor."