Anasayfa / Arkeoloji / Ortadoğu

Urartulara ait anıt mezar bulundu

Ermenistan’ın Gegharkunik bölgesinde Urartu uygarlığına ait anıt mezar ve eserler bulundu.

 

Ermenistan’ın doğusunda bulunan Urartu dönemi eserleri, Tarihi Çevre Koruma ve Kültür Müzesi’nin laboratuvarlarında temizlenmekte ve restore edilmekte. Ticari olmayan devlet kuruluşu müdürü Profesör Ashot Piliposyan, bulunan arkeolojik malzemenin olağanüstü olduğunu ve MÖ. 8. yüzyıla kadar uzandığını söylüyor.

Piliposyan, “Gavar Jeoloji Müzesi, köylülerin inşaat çalışmaları sırasında kazara arkeolojik materyal ortaya çıkardıklarını söylediğinde olaydan haberdar olduk. Gavar’ın Hatsarat bölgesinde sürdürülen inşaat çalışmaları sırasında, Urartu dönemine ait bir anıt mezar bulundu.”

Kurumdan yapılan açıklamada, bulunan eserlerin içinde, sürahi bardağı, çömlek kase, akik taşından yapılmış iki büyük boncuk gibi çok özel objeler olduğu ve bunların formları ile yapılış şekillerinin ender olduğunu belirtildi.

Bulunan Urartu dönemi eserleri temizlenip restore edildikten sonra Metsamor’daki Urartu sergisine eklenecek. Prof. Philiposyan, “Daha önce hiç bulmadığımız kil çömlekler ve diğer çanak çömlek parçaları bulduk.” diyor.

Yapılan kazılarda ayrıca çok sayıda hayvan kemiği bulundu. Anıt mezarda yapılan incelemede en az beş kişinin gömüldüğü belirlendi.

Kaynak: Public Radio of Armenia / Ermenistan Halk Radyosu

Çeviri: Erman Ertuğrul  - Arkeofili