Ürdün'ün antik şehri Abila
Helenistik dönemde kurulan konfederasyon şehirlerinden biri olan Abila, bünyesindeki tüm eserlerin ortaya çıkarılacağı günleri bekliyor.
İRBİD: Ürdün'ün kuzeybatısında bulunan Abila (Kuveylibe) antik şehri, binlerce yıl önceye dayanan geçmişiyle önemli tarihi zenginlikler içeriyor.
İrbid kentine 13 kilometre mesafede yer alan antik şehir çevresinde yapılan araştırmalar bölgede ilk yerleşimin yaklaşık 5 bin yıl önce başladığını gösteriyor.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölge, özellikle Helenistlik çağda öne çıkmış. Bu dönemde Decapolis adıyla kurulan konfederasyon içindeki şehirlerden biri olan Abila, mimarisi ve kullanılan taşları ile bölgede daha çok bilinen Ceraş ve Ummu Kays şehirlerinin bir benzerini oluşturuyor.
Halk daha fazla ilgi bekliyor
Bölge sakinleri, Abila'nın önemli tarihi zenginlikler içermesine rağmen hak ettiği ilgiyi görmediğini belirterek daha fazla destek istiyor.
Ürdün Tarihi Eserler İdaresi Genel Müdürü Munzir el-Cemcavi ise Abila'ya yeterince ilgi gösterilmediği yönündeki söylemlerde haklılık payı olmadığını savundu.
Cemcavi, Abila'da 1980'de başlayan kazılarda şu ana kadar, tabanı mozaiklerle süslenmiş 3 kilise, kaya mezarları, bazalt taş döşeli caddeler, fresklerle süslenmiş kabirler ve hamamlar ortaya çıkarıldığını söyledi.
Abila'nın, Decapolis'in 10 şehrinden biri olduğunu ve bu şehirlerden 6'sının Ürdün'de bulunduğunu aktaran
Cemcavi, 700 dönüm gibi geniş bir alana yayılan tarihi bölgedeki kamulaştırma çalışmalarında sona yaklaşıldığı bilgisini verdi.
Genel Müdür Cemcavi, bu sürecin tamamlanmasının ardından bölgeye daha fazla turistin gelmesini sağlayacak diğer eserlerin ortaya çıkarılması işlemine başlanacağını kaydetti.
AA Leys el Cüneydi,Gülşen Topçu