Urfa Çalışma Grubu'nun Göbeklitepe Yılı önerileri
2019'un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesinden dolayı, şehrin ön görülen turizm hareketliliğini sorunsuz şekilde omuzlayabilmesi için Urfa Çalışma Grubu tarafından bir önerge raporu hazırladı.
Geçen yıl bir milyondan fazla turistin geldiği ifade edilen Şanlıurfa'da 2019 Göbeklitepe Yılından dolayı bu yıl turist beklentisi 2 milyonun üzerinde. Bu kapsamda hem Göbeklitepe'deki hem de kent merkezi ve çevre ilçelerinde yaşanması beklenen turizm hareketliği için çalışmalar yürütülmesi gerektiğine inanan Urfa Çalışma Grubu da bir çalışmaya imza attı.
ajansurfa.com'un verdiği bilgilere göre; Urfa Çalışma Grubu'nun yetkililere sunduğu raporda şu öneriler yer aldı:
Göbeklitepe Turizmine destek olarak Harran, Soğmatar, Şuayp Şehri ve Bazda Mağaralarının bulunduğu TURİZM DESTİNASYONU‘nu iyi düzenlemek gerekiyor… Göbeklitepe’nin alan yönetimi güçlendirilmeli, personel ihtiyacı giderilmeli, bütçe zenginleştirilmeli, çevre düzenlemeleri hızlandırılmalı, ziyaretçi yönetim planı oluşturulmalı, kazı programı ve Göbeklitepe’nin önemine uygun kariyerli kazı başkanı atanmalıdır. Göbeklitepe gezileri uzman rehberler eşliğinde yapılmalıdır. Tüm turistik tesislerde sıra geceleri, yöresel meze – yemeklerin standartlara uygun olarak yapılmasının denetlenmesi yapılmalıdır. Şehrimizde hediyelik eşya, lokanta, tatlıcı ve bağlı esnafların eğitimi ve kontrolü iyi yapılmalıdır… İlimize yapılan uçuşların arttırılması, bilhassa Antalya gibi turizm merkezleriyle çapraz uçuşlarla bağlantı sağlanmalıdır. Göbeklitepe alanına şehir merkezinden ulaşım düzenlenmelidir. Turizm tesislerinin kontrolünü, güvenliğini sağlayan Turizm Polisi, Jandarması ve Zabıtası oluşturulmalıdır. İlimizde turistik yerler başta olmak üzere turizm danışma büroları, yönlendirme levhaları, otopark ve kadın, erkek, engelli tuvaletlerinin eksiklikleri giderilmelidir. Konaklamalı turizm için yatak kapasitesi modern oteller ve butik konukevleri ile planlı olarak arttırılmalıdır. Kapaklı pasajından, Haşimiye – Balıklıgöle kadar taşıt trafiği gündüz kapatılıp, ön cephe tamamen düzenlenmeli ve bu alan turistik tesislerle donatılmalıdır. İlimizdeki tarihi sokak ve mahalleler yöresel yapı stiliyle düzenlenmeli, turizm destinasyonuna konulmalı, bu evlerin turizm amaçlı kullanımı teşvik edilmeli ve işletme sahiplerine eğitimler verilerek, standart korunmalıdır. Fırfırlı Cami ve Germüş Kilisesi gibi özel yapıların ortaya çıkarılması için çevresi kamulaştırılmalı ve düzenlenmelidir. Tüm kurumların yıllık etkinlik takvimi ve programı önceden belirtilerek, planlanmanın yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.