Uşak'ta arkeologları şaşırtan iskeletsiz mezarlar
Mezarlık var, mezar var ama ne ceset kalıntısı ne iskelet var! Roma dönemine ait nekropol alanında başlatılan arkeolojik kurtarma kazısında şimdiye kadar 33 mezar tespit edildi ancak mezarlar boş. İşte gizemli mezarlık:
Uşak'ta yol çalışmaları sırasında Roma dönemine ait 2 bin yıllık nekropol (mezarlık) alanı ortaya çıkarıldı ama tam anlamıyla esrarengiz mezarlık bulunmuş oldu.
Kurtarma kazısı sonrası açılan 33 mezarda iskelet olmaması ise yöre insanının savaşta kaybettikleri yakınları için sembolik mezar yaptırmış olabileceğini ortaya koydu.
Uşak Müze Müdür Vekili Şerif Söyler, gizemli mezarlık hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayağıl köyü yakınlarında sürdürülen yol çalışması sırasında Roma dönemine ait nekropol alanına rastlandığını söyledi.
Bölge tescil edildikten sonra Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle kurtarma kazısına başladıklarını hatırlatan Söyler, söz konusu alanda 52 sondaj yapıldığını ve 33 mezar açıldığını ifade etti.
Söyler, şimdiye kadar alanda ana kaya oyulmuş arkosollü, ana toprağa oyulmuş basit mezar ve tekne tipi olmak üzere 3 tip mezar bulunduğunu dile getirdi.
- Sembolik mezarlar olduğu sanılıyor
Kazıda sıkça mezar hediyelerine rastlandıklarını aktaran Söyler, şöyle konuştu:
"Mezarların tamamına yakınında iskelet bulunmaması dikkat çekici. Nekropol alanda iskelet olmamasını bunların sembolik mezar olmasına bağlıyoruz. Tüm bunlar, yaşanan savaşta bir yakınını kaybeden ve cesedi eve ulaşmayanlar için yöre halkı tarafından burada sembolik bir mezarlık oluşturulduğunu düşündürüyor. Çünkü o dönemde dini inançlara göre mezar başlarında seremoni yapılıyordu. Tahminlerimiz mezarların bu seremoni için hazırlanmış olduğu yönünde."
- Bazı mezarlar definecilerce tahrip edilmiş
Yüzeye yakın bazı mezarların tarihi eser kaçakçıları tarafından tahrip edildiğini anımsatan Söyler, tarihi ve kültürel mirasa verilen bu zararların hiçbir şekilde telafi edilemeyeceğine vurgu yaptı.
Arkeolojik kurtarma kazısı tamamlandığında bir rapor hazırlayacaklarını bildiren Söyler, "Koruma önlemleri alındıktan sonra bölgenin akıbeti belli olacak. Önemli olan bizim bilimsel anlamda kazıyı tamamlamamız." diye konuştu.
Şerif Söyler, Uşak'ın arkeolojik açıdan zengin bir bölge olduğunu vurguladı.
Banaz ilçesi Sürmecik arkeolojik kazı alanında yontma taş devrinde yaşayan "Neandertal" insanlara ait yaklaşık 200 bin yıllık kalıntılar bulunduğunu hatırlatan Söyler, "Kentin arkeolojik zenginliklerini gün yüzüne çıkartmak istiyoruz. Kayağıl bölgesinde bulunan sembolik nekropol alanı dikkat çekici. Yakın zamanda Roma dönemine ait Blandus'ta arkeoloji kazılarına başlayacak." şeklinde konuştu.
arkeolojihaber, arkeoloji haber, arkeoloji haberleri,