Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Üsküdar merkezindeki arkeoloji kazısı yeniden başladı

Üsküdar Hâkimiyeti Milliye Caddesi’nde geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İSKİ ekipleri tarafından yapılan yağmur suyu ve atık su kanalı çalışmaları sırasında keşfedilen tarihi alandaki arkeoloji çalışmaları yeniden başlandı.

 

Geçen yılın Kasım ayında İSKİ'nin çalışmaları sırasında bu alanda tarihi kalıntılar bulunmuş, kazının İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nce el kazısı yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmişti. Kış mevsiminin zorlukları nedeniyle de çalışmalar 1 Nisan 2019'a kadar ertelenmişti. Çalışmalara bu yıl yeniden başlandı. İSKİ görevlilerinin çalışmaları sırasında kalıntılarına zarar verildiği iddia edildi. Kazı sırasında çıkan molozlar arasında kalıntılar bulunduğu öne sürüldü.

Geçen yılki kazı 1 Nisan 2019'a ertelenmişti

İSKİ, geçen yılın Kasım ayında Üsküdar Meydanı'nda yapılan ve asfaltın hemen altında tarihi kalıntıların çıktığı kazı çalışmalarının 1 Nisan 2019 tarihine kadar ertelendiğini duyuran açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

"Üsküdar Meydanı ve çevresinde yoğun yağışlar sonrası yaşanan olumsuzlukların önüne geçebilmek amacıyla yapımına başlanan Çavuşdere ve Bülbüldere yağmur suyu tünelleri ile atık su hatları inşası devam etmektedir. Yağmur suyu tünel çalışmaları Hâkimiyet-i Milliye Caddesi'nde sürerken Osmanlı Dönemine ait kültür katmanı tespit edilmiş ve çalışmaların İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü arkeologları eşliğinde el kazısı yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmişti. Geldiğimiz noktada çalışmaların uzun süreceği tespit edildiğinden kış mevsiminin zorlukları ve 30 Kasım 2018 tarihi itibari ile Altyapı Koordinasyon Merkezince alınan kazı yasağı kararı (bakım, onarım ve arıza dışındaki tüm altyapı çalışmalarını kapsamaktadır) dikkate alınarak söz konusu çalışmalar 1 Nisan 2019 tarihine kadar ertelenmiştir. Çalışmalar yeniden başlayana kadar vatandaşlarımızın günlük hayatlarının olumsuz etkilenmemesi için kazı alanının kapatılmasına karar verilmiştir. Alanın kapatılma çalışmaları İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı arkeologlar eşliğinde yürütülmekte olup, alanda bulunan kültür katmanı 'çatı arası keçe' yöntemi ile örtülmek suretiyle çalışmalar yeniden başlayana kadar korunmuş olacaktır"

DHA