Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Üsküdar'da Hiltili restorasyon skandalı

Restorasyon skandallarına bir yenisi eklendi. Üsküdar Şeyh Devati Camisi Türbe restorasyonu sırasında Osmanlı mezar taşları hilti ile darmadağın edildi.

 

Üsküdar Şeyh Devati Camisi ve Türbesinin restorasyonu sırasında beton kırmak için hilti aleti kullanılınca Osmanlı devrinden kalma tarihi mezar taşları yerle bir oldu. Ortaya çıkan manzara sosyal medyada tepki toplayınca İBB duruma müdahale etti ve açıklama yaptı.

Şeyh Mustafa Devati Camii ve Türbesi'nin haziresine ait olduğu ifade edilen ve tarihi mezar taşlarının yerle bir olmuş halde göründüğü fotoğraflar sosyal medyada büyük tepki çekti. Birçok kullanıcı fotoğrafları paylaşarak "acilen harekte geçilmesi gerektiğine" ilişkin mesajlar paylaştı.

Türbenin avlusunda bulunan tarihi Osmanlı mezar taşlarının restorasyon çalışmaları kapsamında hilti ile darmadağın edilmesi görenleri hayrete düşürdü.

Duruma hassasiyet gösteren vatandaşlar konuyu sosyal medyadan gündemde tutarken, Üsküdar Belediyesi ve İBB Beyaz Masa'ya şikayet ettiler. Kırılan Osmanlı mezar taşlarının fotoğraflarını çeken vatandaşlar, hilti ile yapılan beton kırma çalışmasına tepki gösterdiler.

İBB'DEN AÇIKLAMA: GÖRÜNTÜYE YANSIYAN TAŞLAR İMİTASYON BETON PARÇALARI!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Şeyh Mustafa Devati Camii Haziresi'ndeki restorasyon çalışmalarını yapan firma hakkında soruşturma başlatıldığını ve hazire alanındaki çalışmaların, kurul kararlarına uygun bir şekilde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada, Üsküdar Şeyh Mustafa Devati Camii Haziresi'nde yapılan restorasyon çalışmalarında eğik, yatmış ve yerde duran mezar taşlarının altındaki imitasyon beton kaidelerinin kaldırılmasında uygun olmayan yöntemlerin kullanıldığının görüldüğü belirtilerek, görüntülere yansıyan kırık taşların mezar taşlarının altındaki imitasyon beton parçaları olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 28.12.2017'de onayladığı proje çerçevesinde, şahide (mezar) taşlarının mermer kaidelere yerleştirilmesi esnasında yüklenici firmanın gerekli hassasiyeti göstermemesine anında müdahale edildiği vurgulanarak, "Firma hakkında soruşturma başlatılmıştır. Hazire alanındaki çalışmalar, kurul kararlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilecek ve sonlandırılacaktır. " ifadelerine yer verildi.

Üsküdar Şeyh Devati Efendi Türbesi

İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında Üsküdar Selmanıpak Caddesi’ne cepheli olarak 1650 tarihinde inşa edilmiştir. Türbe, kenarları birbirine eşit olmayan sekizgen planlı yapıdır. Türbenin batı yönüne açılan kapının üzerinde ve bu yöne açılan pencerelerin üzerlerinde toplam dört tane kitabe yer almaktadır. Batı yönünde yer alan pencereler piramidal formla sonlandırılmıştır. Kırma çatı ile örtülü türbenin iç kısmı ahşaptır. Devati Mustafa Efendi Tekkesi, Kethüda Arslanağazade Mustafa tarafından 1650’de Celveti tarikatından divitçi olarak tanınan Devati Şeyh Mustafa için yaptırılmıştır. Şeyh Mustafa Efendi 1657 yılında türbe, Şeyh Mustafa’nın ölümünden sonra yapılmıştır. Türbe, Fatma Zehra Hanım tarafından 1886’da yenilenmiştir.

Şeyh Mustafa Devati kimdir?

17. yüzyılda yaşamış, Celveti tarikatının mensup şeyhtir. Aziz Mahmud Hüdayi’nin halifesi Mukat Ahmet Efendiye intisap etmiştir. Üsküdar’daki Valide Sultan Dar-ül Hadisine müderrislik yapmıştır. 1656 senesinde tüm medrese hayatını terk edip Üsküdar’daki Şeyh Camii, medresesinde irşada yönelmiştir. Şeyh Camii hem Camii hem de tekkenin tevhidhanesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Meşruta zamanla aşevi ilave edilmiştir. Şeyh Camii tekkesinde irşat ile meşgul olan şeyh Mustafa Devati 1659 senesinde vefat etmiş ve tekkenin bahçesindeki türbesine defin edilmiştir.