Uzakrota Travel Summit'te Seyahat Acentelerinin Değişimi ve Geleceği konuşuldu
Uzakrota Travel Summit etkinliği 13 Aralık Cuma günü, Hilton Istanbul Bosphorus‘da gerçekleşti. Bu yıl 3 salon ve 5 farklı sahnede gerçekleşen etkinlikte 150 üst düzey konuşmacı, 500’den fazla marka, 100’den fazla stand katılımcısı yer aldı.
SKYhub Ana Salonu, Emirates Pazarlama Salonu, Neredekal.com Teknoloji Salonu, Turkish Airlines Corporate Club Travel Stage, International Residency & Citizenship Stage ve Startup Stage olmak üzere eş zamanlı olarak 5 farklı sahne ve bunlara ek olarak hazırlanacak. SKYhub Ana Sponsorluğu; Emirates Airline, Turkish Airlines Corporate Club ve International Residency & Citizenship Ana Desteği ile düzenlenen etkinliğin açılışı 13 Aralık Cuma günü, Hilton Istanbul Bosphorus‘da gerçekleşti.
Uzakrota Travel Summit etkinliğinin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Onur Gözet, bakanlıkta 30 yıldır çalıştığını kaydederek, Türk turizminin 30 yılda gelmiş olduğu noktaya tanıklık etmiş birisi olarak gurur duyduğunu söyledi.
Turizmde 2023 hedefinin 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir olduğunu dile getiren Gözet, bu hedefler doğrultusunda 2019'da tanıtımda da yeni bir stratejik yaklaşıma girdiklerini bildirdi.
Gözet, "Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kuruluşuyla daha sürdürülebilir kaynakların temin edileceği, özel sektörün fon oluşumuna desteğiyle, bu kaynağın özel ve kamu sektörü temsilcileriyle daha somut olarak birlikte yönlendirileceği bir süreci yaşayacağız. Bu açıdan umutlu ve heyecanlıyız." diye konuştu.
Türk turizminin yurt dışına tanıtımında markalaşmayı ve bunun sonucunda münferit rezervasyonların artmasını hedeflediklerini anlatan Gözet, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu süreçte tarifeli seferleri, teknolojiyi ve çağa uygun yeni iletişim sistemlerini etkin olarak kullanmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda ülkemizin turizminin bir üst lige çıkması gerektiği inancındayız. Hedeflere ulaşmada özellikle uzak destinasyonlardan gelen yolcu trafiğini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çünkü uzak destinasyonlardan gelen turistler daha uzun konaklıyorlar ve daha çok harcıyorlar."
- Turizmde yeni hedef pazarlar
Gözet, müzeler hakkında da tanıtım çalışmaları yapıldığını belirterek, Türkiye'nin önemli turistik bölgelerinde çekilen reklam filmlerinin şu anda hedef pazarlarda gösterimde olduğunu söyledi.
Dijital tanıtım kampanyalarına değinen Gözet, bu yıl 38 ülkede Facebook, Google, Twitter, Instgram ve Youtube gibi global mecralarda Çin ve Rusya gibi ülkelerin de kendi popüler sosyal mecralarında dijital kampanyaların gerçekleştirildiğini anlattı.
Gözet, sosyal medyada etkileşim seviyesi ve takipçisi yüksek, etkinliği onaylanmış hesap sahiplerinin Türkiye'de ağırlanmasına önem verdiklerini kaydederek, yılın 10 ayında 693 basın mensubu, sektör temsilcisi ve bloggerın ülkede ağırlandığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Gözet, sözlerini şöyle tamamladı: "2023 hedefimize baktığımızda; yurt dışında ülkemize büyük hacimlerde turist gönderen ana pazarlarımızın yanı sıra dünya turizminde büyümeleriyle öne çıkan Uzak doğu ve Pasifik bölgelerinde yer alan Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya gibi pazarlara ayrı önem veriliyor. Diğer taraftan Orta ve Doğu Avrupa'nın Polonya, Romanya ve Macaristan gibi gelişen pazarları odak noktalarımız içerisinde yer alıyor. Böylece turizmde pazar ve kaynak çeşitliliği sağlanması hedefleniyor."
Seyahat Acentelerinin Değişimi ve Geleceği konuşuldu
Uzakrota Travel Summit kapsamında Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz’ın () moderatörlüğünde “Seyahat Acentelerinin Değişimi ve Geleceği” konulu panel gerçekleştirildi.
Türk Hava Yolları (THY) Online Satış Çözümleri Başkan Yardımcısı Cengiz Değirmenci, Uzakrota Travel Summit kapsamında dijital seyahat sektörüne ilişkin yaptığı konuşmada, THY'nin 125 farklı ülkeye uçtuğunu belirtti.
Seyahatin her deneyim alanında dijitalden ve mobilden bahsedildiğini anlatan Değirmenci, şunları kaydetti:
"THY, bugün itibarıyla neredeyse kendi bayrağını taşıdığı Türkiye nüfusu kadar yolcuyu dünyanın farklı noktalarına taşımanın gururunu yaşıyor. Özellikle seyahat sektörü açısından dijitalin uçtan uca ele alınarak, stratejinin merkezine oturtularak müşteriye kişiselleştirilmiş şekilde bir deneyim oluşturulması artık mümkün."
Değirmenci, yapay zeka, nesnelerin interneti, sosyal medya ve büyük veri gibi kavramların önemine işaret ederek, bu alanların turizm sektöründe de şirketlere çok büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.
Oktay Temeller: Setur olarak işimizi iyi yapmak istiyoruz
Setur Turizm Operasyon Direktörü Oktay Temeller ise "Turizmde Trend Ne Demek? Trend Denince Ne Akla Gelir?" başlıklı konuşmasında, turizmde trend olan bazı turlara değindi.
Turizmde ortaya çıkan gelişmeleri takip etmenin önemine dikkati çeken Temeller, zaman zaman modası geçmiş diye tabir edilen konuların yeniden trend olabildiğini söyledi.
Temeller, "Setur olarak trend konusuna çok aşırı takılmıyoruz. Orayı kendimizi görev edinmiyoruz. Bizim için önemli olan yaptığımız işi iyi yapmak ve işin sürdürülebilir olması. Turizmde de önem verdiğimiz konu işimizin sürdürülebilir olması, doğru olması ve bu alandaki gelişime ayak uydurulması." dedi.
Koray Küçükyılmaz: Erken rezervasyonda artık yer bulma avantajı önemli
Zirve kapsamında Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz’ın moderatörlüğünde “Seyahat Acentelerinin Değişimi ve Geleceği” konulu panel gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2019’da iç pazarda daralmanın yaşandığını anlatarak, ekonominin dalgalanması ve seçimin turizm sektörünü etkilediğini dile getirdi.
2020 yılında yurt dışından talebin bu yıl olduğu gibi yüksek olacağını öngördüklerini ifade eden Vardar, şunları kaydetti:
“Erken rezervasyonda genelde fiyat avantajı ön plandaydı, artık yurt dışından gelen talep dikkate alındığında yer bulma avantajının çok önemli olduğu bir dönem yaşıyoruz. Aralık, ocak ve şubat satışları iç pazarın hangi potansiyelde olacağını gösterecek. Mayıstan itibaren iç pazarın yoğunlaşacağını ekim ayına kadar bunun devam edeceğini öngörüyoruz.”
Vardar, Türkiye’deki ekonomi ne yönde genişlerse seyahat harcamalarının o yönde geliştiğini aktararak, “Seyahat bir lüks değil, ihtiyaç olmaya başladıkça iç pazarın öneminin artacağını düşünüyorum.” dedi.
Ali Onaran: Türkiye turizm açısından gerçekten iyi bir ürün
Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da 2019’un Türk turizmi açısından iyi başlamadığını, seçimlerin sektörü etkilediğini belirterek, yılın ikinci yarısının ilk yarısına göre daha iyi olduğunu söyledi.
Onaran, yurt dışından gelen turistte ivme kazanıldığını ifade ederek, “Türkiye turizm açısından gerçekten iyi bir ürün. 2020 yılının turizm açısından daha da iyi olacağına inanıyorum.” diye konuştu.
20 sene öncesine göre yarı fiyatına tur sunabildiklerini vurgulayan Onaran, “Teknolojimizi değiştiriyoruz. Daha fazla kitleye ulaşmaya çalışıyoruz. Alım gücü arttıkça ürünlerimizi daha uygun fiyatla misafirlerimize ulaştırmaya çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaan Karayal: Erken rezervasyon olumlu sinyaller veriyor
Tatilsepeti.com Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal ise turizmin genel anlamda 2019 yılında iyi geçtiğini, ancak yerli turiste hitap eden firmalar için çok iyi bir yıl olmadığını söyledi.
“Kasım ayında başlayan erken rezervasyon ile birlikte 2020’nin 2019’a göre çok daha iyi geçeceğinin sinyallerini alıyoruz” diyen Karayal, yeni vergilerle birlikte sektörün biraz zorlanacağını kaydetti.
Karayal, Türkiye’de geleneksel tur operatörü kavramının kalmadığını, acentecilerin dijitalleşmeye ayak uydurduğunu anlatarak, belli bir yaşın üzerindeki kitlenin tatil satın alma alışkanları devam etse de dünyada ve Türkiye’de acentelerin dijitalleşmesinin devam edeceğini söyledi.
Gazella Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Velit Gazel de 2020 yılından umutlu olduklarını aktardı.
Gençlerin artık deneyim odaklı tur arayışı içinde olduğunu vurgulayan Gazel, “Gazella’nın içindeki kitleyi sabit tutacağız ve gençlere yönelik başka bir marka kurduk, bir iki ay içinde açılacak. Daha deneyim odaklı olacak, 25 ve 40 yaş arası müşterilere hitap edecek.” diye konuştu.