Viking kadın savaşçıların varlığı kanıtlandı
Vikinglerin efsanevi Valkyrie'ler dışında yer yüzünde de savaşan kadın savaşçılara sahip oldukları bilimsel olarak ispatlandı. Yüzyıldan uzun süredir erkek olduğu sanılan bir Viking savaşçısının iskeletinin kadın olduğu DNA testi ile kesinleşti.
2015 yılında Viking DNA’ları üzerine yapılan araştırmalar, Viking kadınlarının erkeklerinin birlikte yolculuk yapmış olabileceğini gösteriyordu.
Norveç’in farklı bölgelerinde bulunan iskeletlerin Mitokondriyal DNA'larının verdiği bilgiler ışığında Viking erkeklerinin yanısıra kadınlarının da koloniler kurmak için gemilerle yeni topraklara yelken açtığı tahmin ediliyordu.
Folklorik bilgilere dayanarak, 300 yıl boyunca Fransa, İngiltere ve Almanya kıyılarında dehşet saçan yağmacı ve korsan savaşçılar olarak gösterilen Vikinglerin yalnız seyahat ettiği, bir bölgeye yerleştiklerinde başka bölgelerden yerli kadınlar getirdikleri iddiası; bu bulgu ile sarsılmıştı. Vikinglerin de aynı zamanda yerleşimler kuran, tarım ve ticaret yapan insanlar olduğu o yıllardan beri arkeoloji dünyasında gündemdeydi.
Ancak folklorik öğelerde yer alan kadın savaşçıların varlığı konusu geçtiğimiz günlerde sonuçlanan bir araştırmaya kadar ispatlanamamıştı. 1880'lerde kazılan bir mezardaki iskeletin DNA sonuçları, ilk kez bir kadın savaşçısının varlığını bilimsel olarak ispatladı. Viking savaşçısının mezarından çıkan DNA'da Y kromozomu bulunamadı.
Kuzey Mitolojilerindeki Tanrı Odin'in 'Valkyrie'leri dışında pek çok edebi eserde kadın Vikingsavaşçılarından söz ediliyordu ama bu bilimsel olarak bu yıla dek ispatlanamamıştı.
İsveç'teki eski Viking kasabası Birka'da; Hjalmar Stolpe başkanlığındaki arkeolojik kazılarda 1880'li yıllarda bulunan, 10. yüzyıldan kalma bir viking mezarındaki iskeletin özellikleri onu bir kadın olabileceğini gösteriyordu. Ancak, uzmanlar tarihî kayıtlara dayanarak iskeletim kadın olamayacağını savunup, bir erkek Viking'e ait olduğuna karar vermişlerdi.
İsveç’in Birka kasabasındaki mezarda iskeletle birlikte; silahlar, av ekipmanları ve iki atın kemikleri yer alıyordu. Mezar hediyeleri arasında kılıç, balta, mızrak, oklar, savaş bıçağı, kalkanlar bulunuyordu. Bu bulgulara göre mezarda yatanın üst düzey görevli olduğunu tahmin ediliyordu. Ancak onun bir kadın olabileceğine ihtimal verilmiyordu.
Yüzyıllar boyu, savaşçının erkek olduğu varsayıldı. 2016 yılında Anna Kjellström, mezardaki iskeleti yeniden incelenmesi için araştırma başlattı. Yapılan DNA analiziyle mezardaki savaşçının aslında bir Viking kadını olduğunu kesin olarak kanıtladı.
Uppsala Üniversitesi, Stockholm Üniversitesinde öğretim üyelerinden oluşan araştırma ekibinin ulaştığı veriler 8 Eylül'de yayınlandı.
Amerikan Fizik Antropolojisi Dergisi'nde (American Journal of Physical Anthropology) 8 Eylül tarihinde Charlotte Hedenstierna-Jonson, Anna Kjellström, Torun Zachrisson, Maja Krzewińska, Veronica Sobrado, Neil Price, Torsten Günther, Mattias Jakobsson, Anders Götherström ve Jan Stora imzasıyla yayınlanan Bir kadın Viking savaşçısı genomik araştırmayla teyit edildi (A female Viking warrior confirmed by genomics) başlıklı makalede, iskeletim diş kökü vemüst kol kemiğinden alınan örneklerin analiz edildiği belirtildi.
Her iki numune de, biyolojik cinsiyet konusunda aynı sonucu verdi. Çift X kromozomu vardı ve Y kromozomu yoktu. MtDNA haplogrup, İngiltere, İzlanda ve İskandinavya’da yaygın T2b'yi gösteriyordu. Stronsiyum izotop değerleri ise erken göçerliğe işaret ediyordu.
arkeolojikhaber.com