Xinhua'nın Hattuşaş ve Çorum Müzesi konulu haberi Çorumluları sevindirdi
Hattuşaş, Türkiye’de Turistik Cazibe Merkezi Olarak Yeniden Doğdu başlıklı haberde antik kent ve Çoum Müzesi hakkında övücü bilgilere yer verildi.
Çin Ulusal Haber Ajansı Xinhua, UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası” ve “Dünya Belleği” listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Hattuşaş’ın tanıtımını yapan haberi abonelerine servis etti.
Çin Ulusal Haber Ajansı Xinhua tarafından servis edilen haberde, Anadolu topraklarının insanlık tarihinin başlangıcından itibaren birçok medeniyet için bir kavşak niteliği taşıdığı vurgulandı.
Tunç Çağı sonunda kurulan Hitit İmparatorluğu’nun kent yaşamının gelişiminde önemli rol oynayan medeniyetlerden biri olduğu belirtilen haberde, “Bir zamanlar etkileyici bir şehir olan Hattuşaş, Türkiye'nin Çorum ilindeki modern Boğazkale'nin yakınında yer alıyor.
Hattuşaş (Hattuşa) Antik kent şimdi Türkiye'de turistik bir cazibe merkezi. Hitit İmparatorluğu döneminde Hattuşaş, bu güçlü imparatorluğun başkenti ve merkezi olarak kritik bir rol oynuyordu” denildi.
“Ziyaretçilerini bekliyor”
Çorum Müzesi hakkında da bilgiye yer verilen haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Müze, M.Ö. 1700 ile M.Ö. 1200 yılları arasında Anadolu'yu işgal eden ve topraklarını Anadolu'dan Suriye'ye uzanacak şekilde bir imparatorluğa dönüştüren Hititlerin sayısız eserine ev sahipliği yapıyor.
Hattuşaş, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığının "Tarihi Milli Park" listesinde. 6 km uzunluğundaki duvarları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yeraltı geçitleri, bir Hitit sarayı, yakın zamanda kazısı tamamlanan 31 tapınak ve bir açık hava tiyatrosu ile şehir gerçek bir arkeolojik başarı örneği.
Alman ve Türk arkeologlarının yıllarca süren ortak çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan Antik kent; kent organizasyonu, iyi korunmuş yapı türleri, Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı'nın zengin süslemesi ile dikkat çekmektedir.
Kentin güney kapısından iki sfenks 1917'de restorasyon için Almanya'ya götürüldü. İyi korunmuş bir sfenks 1927'de İstanbul'a iade edildi ve İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilendi.
Diğer sfenks ise 2011 yılına kadar iade edilmedi.
Her iki sfenks de şimdi Hattuşaş kalıntılarının dışındaki müzede sergileniyor ve ünlü şehri keşfedecek ziyaretçilerini bekliyor.”