Yakın Plan Cihan Harbi yurt dışı çekimleri başladı
Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananları dramatik olarak anlatmayı hedefleyen "Yakın Plan Cihan Harbi" isimli belgeselin Türkiye dışındaki ilk çekimleri Bosna Hersek'te yapıldı
Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananları dramatik olarak anlatmayı hedefleyen "Yakın Plan Cihan Harbi" isimli belgeselin Türkiye'den sonraki ilk yurt dışı çekimleri Bosna Hersek'te yapıldı.
Başbakanlık Tanıtma Fonu, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nin (MEDAM) katkılarıyla hazırlanan belgesel filmin Bosna Hersek çekimleri, Saraybosna'nın tarihi mekanlarından Despiç Evi'nin yanı sıra birçok tarihi iç ve dış mekanda gerçekleşti.
MEDAM Başkanı Doç. Dr. Burhan Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014-2018 yılları arasının Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, bu bağlamda Başbakanlık Tanıtma Fonunun desteğini alarak savaş hakkında kapsamlı bir belgesel çekme kararı verdiklerini ifade etti.
Belgeselin TRT ortaklığında ve El Cezire işbirliğinde çekildiğini aktaran Köroğlu, "Belgesel, her biri 26 dakikadan oluşan toplam 22 bölümden oluşuyor. Belgeselde özellikle dünya savaşının Osmanlı Devleti açısından taşıdığı anlamı vurgulamaya çalışacağız." dedi.
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından yeni bir dünya düzeninin kurulduğuna işaret eden Köroğlu, "Bu savaş, hem Türkiye hem de Avrupa için son derece önemli. Bizler bu savaşı modern teknoloji, animasyon, infografik ve canlandırma kullanarak sadece tarihi bir belge açısından değil, insanlık durumunu anlatan, savaşın sosyal hayatlara yansıması ve bireysel dramları ele alan boyutlarıyla izleyecinin beğenisine sunacağız." şeklinde konuştu.
Yaşatarak anlatılacak bir belgesel
Filmin Altın Portakal ödüllü yönetmeni Tevfik Şenol da Birinci Dünya Savaşı'nın sadece Çanakkale ve Sarıkamış cephelerinden oluşmadığını belirterek, "Yakın Plan Cihan Harbi" belgeselinin Türkiye, Bosna Hersek, Fas ve Azerbaycan'da gerçek mekanlarda çekileceğini söyledi.
Savaşın belgeler dahilinde değil "yaşatarak" anlatılmasını amaçlandıklarını ifade eden Şenol, "Drama yapmamızın nedeni ise düz anlatımın dışına çıkarak ve yaşatarak anlatmak. Bunun için dramatik belgesel yapıyoruz." dedi.
Şenol, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki tüm cephelere gitmek istediklerini dile getirerek, "Çanakkale ve Sarıkamış dışındaki cephelerin hepsini yakın planda görmeye ve anlatmaya çalışacağız." ifadesini kullandı.
Saraybosna'da Avusturya-Macaristan kültürü
Belgeseldeki Avusturya-Macaristan ailesinin yaşamını anlatan mekan olarak kullanılan bugün müze haline gelen Despiç Evi kullanıldı. Despiç ailesi tarafından devlete bırakılan ev, Saraybosna'nın en güzel yerlerinden birinde tarihe tanıklık etmeye devam ediyor.
Belgeselin Bosna Hersek'te çekilmesinin bir diğer önemli özelliği ise Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan Ferdinand suikastının Saraybosna'da gerçekleşmesi. Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip, 1914 yılında Avusturya-Macaristan Veliaht Prensi Ferdinand ile eşini Saraybosna'da öldürmüştü.
Çekimleri farklı ülkelerde devam edecek "Yakın Plan Cihan Harbi" belgeselinin, 2017 yılında izleyiciyle buluşması planlanıyor.
AA Lejla Bıogradlıja