Anasayfa / Müzeler

Yeni Antalya Arkeoloji Müzesi eski yerinde olmalıdır kampanyası

ATSO ve ANSİAD'ın başlattığı Yeni Müzemizi Eski Yerinde İstiyoruz kampanyasının ilk toplantısı AKMED'in Muratpaşa'daki binasında gerçekleştirildi. Pek çok sivil toplum kuruluşunun katıldığı toplantıda , Antalya Arkeoloji Müzesi’nin EXPO Alanına taşınmak istenmesine karşı çıkıldı.

 

ATSO ve ANSİAD, Antalya Müzesi’nin EXPO alanına taşınması konusunun gündeme geldiğini ve konuyla ilgili tartışmalar yaşandığına dikkat çekerek Antalya Arkeoloji Müzemizin şehrin dışına nakledilmesinin büyük hata olacağını savundu. 

Bu amaçla ATSO ve ANSİAD'ın başlattığı #yenimuzemizieskiyerindeistiyoruz kampanyasının ilk toplantısı  AKMED'in (Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi) Muratpaşa'daki binasında gerçekleştirildi.

ATSO ve ANSİAD öncülüğünde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları kent merkezinde bulunan Antalya Arkeoloji Müzesi’nin, bulunduğu alanda çağdaş bir mimari yorumla yeniden yapımı için “Yeni Müzemizi Eski Yerinde İstiyoruz” kampanyasına destek verdiler.

Kaleiçi’nde Suna – İnaç Kıraç Vakfı’na ait AKMED’de düzenlenen “Yeni Müzemizi Eski Yerinde İstiyoruz” konulu toplantı yoğun katılımla gerçekleşti. Prof. Dr. Yusuf Örnek’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda ATSO Başkanı Davut Çetin, ANSİAD Yüksek Danışma Kurulu ve ANSİAD Müze Komitesi Başkanı Hilmi Ünsal, Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ) Başkanı Mimar Dr. Sinan Genim birer konuşma yaparken, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıya katılan isimler arasında; ATSO Başkanı Davut Çetin, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, ANSİAD Başkanı Sadi Kan, Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Mimarlar Odası Başkanı Özge Köksal, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Balcı, YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Şube Başkanı Ayla Yüksel, ANTİKAD Başkanı Aynur Doğan, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Şehir Plancıları Odası Başkanı Ebru Manavoğlu, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, ANTGİAD Başkanı Mustafa Cengiz, ASBİAD Başkanı Mustafa Emre Şandan, Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, Arkeolog Nevzat Çevik, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Tuncay Neyişçi, AGİDER Başkanı Figen Sayın Yıldıran, KONYSİAD YK Üyesi Cihan Taşkın, POYD’u temsilen Ülkay Atmaca da yer aldı.

Davut Çetin: Müze’yı Mevcut Yerinde Dünya Çapında Bir Mimari İle Antalya’ya Kazandırmalıyız

ATSO Başkanı Davut Çetin yaptığı konuşmada Müze konusunun uzun yıllardır ATSO’nun gündeminde olduğunu kaydederek Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın uzun yıllardır Antalya Müzesi’nin dünya çapında bir mimariye kavuşması ve yanındaki kamu kurumlarına ait 40 dönüm alanında dahil edilerek büyütülmesi için çalışmalar yaptığını söyledi. Bu talep doğrultusunda yazışmaların yapıldığını, konunun Bakanlık nezdine taşındığını ancak halen bir sonuç alınamadığını kaydeden Başkan Çetin, “En son Karayolları’ndan biz bu araziyi vermeyiz diye bir yazı geldi. son günlerde de müzenin EXPO’ya taşınacağı konusu kamuoyunda yer almaya başladı. Müze’nin EXPO’ya taşınmasına karşı çıkacak ilk kurum biz oluruz. Bırakın kent merkezi dışına taşımayı, dünyanın en zengin koleksiyonlarından birisini barındıran bu müzeyi, turisti kent merkezine daha fazla çekecek, Antalya’ya değer katacak dünya çapında bir mimari ile kentimize kazandırmamız gerekiyor. Bu talebimizi hep birlikte dile getirmeliyiz.
Şehir olarak aynı şeyi konuşmalıyız. Kentteki tüm STK’lar küçük küçük işler yapacağına büyük bir hedef doğrultusunda tek vücut olalım. Hep birlikte olalım, şehir olarak bir hedefe doğru yürüyelim. Birlik olursak yapamayacağımız bir iş olmadığına inanıyorum. Bu konuyu gündeme hep birlikte taşıyalım. Böyle bir birlikteliği sağlarsak, Hükümetimizin de, yerel yöneticilerimizin de desteğini alırız “ dedi. Davut Çetin, konuşmasında duayen işadamı İnan Kıraç ve Mimar Sinan Genim’e de Antalya kültür-sanat hayatına katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Hilmi Ünsal’dan Müze Adası Önerisi

ANSİAD Yüksek Danışma Kurulu ve ANSİAD Müze Komitesi Başkanı Hilmi Ünsal, “Neden böyle bir toplantı düzenliyoruz çünkü bir hayalin peşindeyiz. Toplantımızın amacı bu hayalimizi gerçekleştirmek için ilk adımı atmaktır. Böyle bir müzenin getirdiği kültürel zenginliğin yanı sıra, ekonomi de yaratıyor doğru ama esas kent insanları için yapılıyor” dedi.

Ünsal sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut müzemiz 30 dönümlük alanda ve 1972’de yapılmış bir müze. Antalya’ya yıllarca hizmet etmiş ve ediyor, hemen yanı başında ise bir alan daha var. Bu 40 dönümlük alanla birlikte toplam 70 dönümlük bir alan içerisinde diyoruz ki işte biz bu hayalimizi gerçekleştirebiliriz. İşte onun için ‘Yeni Müzemizi Eski Yerinde İstiyoruz’ diyoruz. Burayı bir müze adası haline getirebiliriz. Antalya olarak Antalya’yı sevenler olarak bu hayali hep birlikte gerçeğe dönüştürelim istiyoruz.”

Mimar Dr. Sinan Genim: Sembol mimari yapılarla turizmden büyük gelir elde ediyorlar

Toplantıda dünyada mimarileriyle bulundukları kentlerle özdeşleşmiş başarılı müzelerden örnekler veren TAÇ Vakfı Başkanı Mimar Dr. Sinan Genim, “Dünyada hiçbir ülkede Türkiye’deki kadar kültür birikimi ve tarihi eser yok. Ama bu zenginliği gerektiği gibi pazarlayamıyoruz” dedi. Genim, Londra, New York, Bilbao, Paris gibi kentlerin sembol mimari yapılarla müzecilik alanında ün yaptığını ve turizmden büyük gelir elde ettiğine dikkat çekti. Bu müzelerin koleksiyonları bulunmamasına rağmen sadece mimari yapılarıyla 1.5-2 milyon ziyaretçi çektiğini vurgulayan Genim, bu müzelerin şehir merkezlerinde olduğunu da belirterek, “Kentin 30-40 kilometre dışındaki bir müzeye kimse gitmek istemez” dedi.

Toplantıda konuyla ilgili görüşlerini dile getiren STK başkanları, Antalya Müzesi’nin EXPO Alanı’na taşınmasına karşı olduklarını belirterek, kampanyaya destek vereceklerini ifade ettiler

Öte yandan Change.org sitesinde başlatılan Yeni Müzemizi Eski Yerinde İstiyoruz kampanyasında hedeflenen 500 imza toplandı.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği ANSİAD ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ATSO adına imzaya açılan kampanya metninde şu ifadelere yer verildi.

YENİ ANTALYA MÜZESİ ESKİ YERİNDE OLMALIDIR

Aşağıda listesi bulunan kurum ve kuruluşların temsilcileri olarak bizler, bir süredir Antalya Arkeoloji Müzesi’nin bulunduğu yerden başka bir bölgeye taşınacağına dair tartışmalara şahit olmaktayız. Antalya Arkeoloji Müzemizin şehrin dışına nakledilmesinin büyük bir hata olacağını ve buna karşı yeni bir alternatif oluşturmanın gerekli olduğunu düşünmekteyiz.

Antalya Arkeoloji Müzesi’nin ülkemizin en seçkin kültür varlıklarının sergilendiği bir müze olması nedeniyle şehrin merkezinde, yürüyüş mesafesi içinde olması gerekmektedir. Tüm Antalya bölgesinin kültür mirasının korunduğu, sergilendiği ve araştırmalarının yapıldığı bu müze, kente gelen yerli ve yabancı hemen her turistin görmek istediği bir cazibe merkezidir. Müzenin bugünkü ziyaretçi sayısının azlığının nedeni, onun değerinin düşük olmasından değil, bölgede sürdürülmekte olan turizmin yapısal özelliğinden ve müze yapısının eskimişliğinden kaynaklanmaktadır.

Antalya’da bugün şehrin içinde bir turizm hareketliliği varsa ve bu hareketlilik şehir esnafının ekonomisine önemli bir katkı sağlıyorsa bu, önemli ölçüde Müze’nin kentin merkezinde olması nedeniyledir. Müze’nin kentin dışına taşınması, şehrin ekonomik hayatının büyük oranda zarar görmesine neden olacaktır.

Destinasyon olarak Antalya bir turizm markasıdır. Şehir olarak Antalya’nın bir kültür ve sanat markası olabilmesi ancak ve ancak Antalya Arkeoloji Müzesi’nin şehir içinde ve yürüyerek ulaşım mesafesinde kalmasıyla mümkündür. Bir şehrin marka değeri, yalnızca onun yakın/uzak çevresindeki modern otellerin sunduğu hizmetlerle veya şehrin içindeki alışveriş merkezleriyle değil, var olan kültürel değerlerin korunması ve çağdaş bir anlayış içinde tüm dünyaya sunulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Tüm dünyada turizm merkezi olarak bilinen şehirlerde kent merkezlerinde çok sayıda müzenin bulunması bu görüşümüzü desteklemektedir. Son dönemlerde faaliyete geçen İspanya’nın Bilbao kentindeki Guggenheim Müzesi ile Paris Louis Vuitton Müzesi’nin bulunduğu şehirleri tüm dünyaya tanıtmasının yanı sıra şehre katkılarının da yüzmilyonlarca Euro olduğu bilinmektedir.

Antalya Arkeoloji Müzesi’nin bugünkü yerinde kalması ne kadar gerekliyse, şu anki sergileme, depolama ve diğer sosyal kullanım alanlarının yetersizliği de bir o kadar gerçektir. Süleyman Fikri Erten’in kişisel fedakarlığıyla 1919’dan itibaren toplanan kültür varlıklarının korunduğu müze binaları üç kez yer değiştirmiş ve en son 1972 yılında Antalya Arkeoloji Müzesi ismi altında bugünkü yerinde açılmıştır. Gerek bölgedeki turizm hareketliliği gerekse kent içinin kültürel gelişimi göz önüne alındığında Antalya’nın hem destinasyon hem de kent olarak yeni, çağdaş bir görünüme sahip, geniş sergileme alanlarının bulunduğu bir müze binasına ihtiyacı vardır. Bu nedenle aynı alan içinde bulunan müze haricindeki kamu binalarının kentin başka bir bölgesine taşınmasını ve burada bir “Müze Adası” oluşturulmasını talep ediyoruz.

Çünkü:

Dünyanın bütün büyük şehirlerinde bu kentlerin markalaşmasına değer katan simgesel, mimari değeri yüksek yapılarda zengin koleksiyonlar sergilenmektedir. Kültürel mirası kıt ve koleksiyonları olmayan ülkeler ise dünyanın markalaşmış müzelerini şehirlerine davet etmekte, bu sayede kentlerine ziyaretçi çekmeye çalışmaktadır. Bunun son örneği Abu Dhabi’deki Louvre Müzesidir.

Antalya gerek coğrafi yapısı ve tarihsel derinliği gerekse kültürel çeşitliliğiyle dünyanın en zengin kültürel birikimlerinin birine sahiptir ve hiçbir yerden sanat eseri ithal etmeye ihtiyacı yoktur. Buna karşılık Arkeoloji Müzesi’nin depoları korunması gerekli kültür varlıklarıyla dolu olup, envanterindeki eserlerin çok küçük bir kısmı son derece dar ve sıkıştırılmış bir şekilde sergilenmektedir.

Antalya Müzesi’nde bulunan eserler yalnızca Antalyalıların değil, tüm ülkemizin kültür mirasının bir parçasıdır. Önemli olan, bu mirasın Antalya’nın merkezinde bulunan bir kamusal alanın içine yapılacak yeni müze binasında ve modern bir müzecilik anlayışıyla sergilenebilmesidir.
Yukarıda sayılan nedenlerden ötürü, aşağıda imzası olan bizler, bu bölgedeki kamuya ait diğer binaların kentin başka bir bölgesine taşınmasını ve yeni Antalya Arkeoloji Müzesi’nin bulunduğu alanda, dünyaca beğeni sağlayacak farklı bir simgesel özelliğe sahip bir yapı olarak yeniden tüm dünyanın beğenisine sunulmasını talep etmekteyiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İMZALAYAN KURUMLAR

ATSO

ANSİAD