Anasayfa / Arkeoloji / Asya

Yeni arkeolojik bulgularla Türk tarihi için önemli adım atıldı

Şivet Ulan külliyesinde yapılan arkeolojik kazılarda Türk tarihine dair önemli bilgiler elde edilirken, arkeologlar Türk tarihini yansıtan yaklaşık 20 eşya buldu.

 

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, "Kentay'dan Ulıtau'a: Tarihsel Hafızanın Yenilenmesi" arkeolojik çalışmaları kapsamında Türk tarihi için önemli bulgular elde ettiklerini açıkladı.

Kıdırali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moğolistan hükümeti ve milli müzesiyle yaptıkları anlaşma çerçevesinde daha önceden araştırılmayan Moğolistan’ın Şivet Ulan bölgesinde arkeolojik kazı çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Türk tarihini yansıtan yaklaşık 20 eşya bulundu

Şivet Ulan külliyesi ibadethanesinde yaptıkları kazı çalışmalarında çok sayıda eşya bulunduğuna işaret eden Kıdırali, "Kazılarda Şivet Ulan’ın İlteriş Kağan zamanında, 670-691 yıllarında yaşadığını tespit ettik. Bugüne kadar kapalı olan ve araştırma yapılmayan Kerulen bölgesindeki kazılarda Türk tarihini yansıtan yaklaşık 20 eşya bulduk.” dedi.

Bulgular üzerinde biyofizik çalışmaların yapıldığını kaydeden Kıdırali, "Türk tarihi için önemli adım atıldı çünkü önceden oralarda Türk tarihi için malzeme yok deniliyordu.” ifadesini kullandı.

- "Ötüken ile Ulıtau arasında yeni benzerlik tespit ettik"

Kıdırali, Kentay'da Cengiz Han'ın doğum yeri Burhan Haldun'dan Ulıtau'daki Alaşa Han, Сuci Han mozolesine kadar bölgede bir aylık arkeolojik gezi düzenlediklerini de aktardı.

“Ötüken ile Ulıtau arasında yeni benzerlik ve bağlar tespit ettik.” diyen Kıdırali, Ulıtau’da Altın Orda’nın ilk kurucusu Batu ve onun babası Cocu Han’ın mezarlığını ziyaret ettiklerini, amaçlarının da Avrasya devleti Altın Orda’nın önemine değinmek olduğunu dile getirdi.

Geziye Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülkeden bilim insanlarının katıldığına işaret eden Kıdırali, gezide Ulıtau’daki Dombaul türbesinin Ötüken'deki Şivet Ulan külliyesinin devamı olduğunu belirlediklerini kaydetti.

Kıdırali, “Onun yanındaki Alaş Han Kümbeti yeni dönemin, Altın Orda da İslam döneminin başlangıcı sayılıyor. Ulıtau, çift medeniyetin birleştiği noktadır.” şeklinde konuştu.

Aliia Raimbekova- AA