Yeni arkeolojik keşif Pompeii antik kentinin kül oluş tarihini tartışmaya açtı
Arkeologlar Pompeii'deki bir evin duvar kalıntısı üzerinde‚ 'Kasım tarihinden 16 gün önce' ifadesi yer alan bir yazı keşfetti. Yazının 79 yılına ait olduğu kesinleşti. Şimdi arkeologlar yazıya dayanarak tarihçilerin daha önce saptadığı patlama tarihinin yanlış olduğunu savunuyorlar.
Antik Roma kenti Pompeii, 79'da Vezüv Yanardağı'nın iki gün süren faaliyeti sonucu volkanik külün altına gömülerek yok olmuştu.
Bugüne kadar antik Roma kenti Pompeii'nin, 24 Ağustos 79 tarihinde küller altında kaldığı kabul ediliyordu.
Ancak arkeologlar Pompeii'deki bir evin duvar kalıntıları üzerinde bir işciye ait olduğu tahmin edilen‚ 'Kasım tarihinden 16 gün önce' şeklinde bir yazı keşfetti.
Regio V arkeoloji kazılarında keşfedilen yeni freskler ve mozaiklerle bezenmiş evlerle birlikte keşfedilen kömürle duvara çizilmiş yazının, 79 yılına ait olduğunun kesinleştiği belirtildi. Yazı antik kentin sanılandan en az iki ay sonra volkan külleri altında kaldığına delil gösteriliyor.
İtalya Kültür Bakanlığından yapılan açıklamada keşif “sıradışı” olarak nitelendirilirken İtalya Kültür Bakanı Alberto Bonisoli, 'Bu keşifle birlikte tarih kitapları yeniden yazılacak.' dedi.
24 Ağustos 79 tarihi nereden geliyordu?
16'ncı yüzyılda keşfedilen mektuplarda Pompeii faciasının 24 Ağustos’ta gerçekleştiği bilgisine yer veriliyordu.
Amcası Yaşlı Pliny’nin ölümünü yazan, antik çağ avukatı ve yazar Genç Pliny, bir Roma senatörü ve tarihçi olan Tacitus’a o günkü olaylar hakkında yazdığı mektupta şunları diyordu: “24 Ağustos’ta, öğleden sonra yaklaşık saat birde, annem onun bir bulutu gözlemlemesini istedi"
Pompeii faciasından birkaç sene sonra Genç Pliny’nin arkadaşı Tacitus'a, amcasını ve ailesinin çoğunu kaybettiği patlamayı anlatmak için bir dizi mektup göndermişti.
Tarihçiler ile arkeologlar konuyu tartışıyor
Tarihçiler Genç Pliny'nin mektuplarından çıkarak Pompeii'nin yok oluşu için 24 Ağustos tarihini kabul ediyor. Ancak elde edilen son bulgular ışığında arkeologlar bu tarihin yanlış olduğunu savunuyor.
Araştırmacılar 19. yüzyılda ortaya çıkartılan kalıntılar arasında sonbahar meyvelerinin taşlaşmış kalıntılarının da olduğunu, dolayısıyla 24 Ağustos tarihinin tutarsız olduğunu ileri sürüyor.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde Roma uzmanı olan Alix Barbet, "Son keşif tarihçiler ile arkeologlar arasında uzun zamandır devam eden tartışmaya son verecek." diye konuştu.