Anasayfa / Aktüel

Yozgat Kazankaya Kanyonu turizme kazandırılacak

Yozgat'ta, bünyesinde mağara, akropol ve kalenin yanı sıra çok sayıda kuş ve bitki türlerini barındıran 10 kilometre uzunluğundaki Kazankaya Kanyonu'nun turizme kazandırılması için proje hazırlandı

 


YOZGAT: Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde, barındırdığı kuş ve bitki türlerinin yanı sıra içerisindeki mağara, akropol ve kaleyle gezginlerin ilgisini bekleyen 10 kilometre uzunluğundaki Kazankaya Kanyonu, turizme kazandırılacak.

Aydıncık ilçesinden Çorum'un İncesu köyüne kadar uzanan ve ortasında Yeşilırmak'ın kolu olan Çekerek Irmağı'nın geçtiği, tarihi kalıntıları ile av tanrıçası ''Kibele'' kabartmasının yer aldığı 10 kilometre uzunluğundaki Kazankaya Kanyonu için belediye tarafından ''Kazankaya Kanyonu Eko-Turizm Altyapısı Geliştirme Projesi'' hazırlandı.

Proje kapsamında kanyonda yürüyüş parkurları, karavan kamp yeri, kamelyalar, oyun grupları, sportif faaliyetlerin yapılabileceği mekanlar, durak yerleri, çeşmeler, dinlenme alanları, yönlendirme tabelaları yapılacak.

Çalışmaların tamamlanmasıyla kanyona yurt içi ve dışından çok sayıda ziyaretçinin çekilmesi hedefleniyor.

Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak, yaptığı açıklamada, Kazankaya Kanyonu'nun turizme kazandırılması ve tanıtımına yönelik bir çok etkinlik yaptıklarını söyledi.

Kanyonda daha önce yapılan bilimsel araştırmalarda tarihi dokuların yanı sıra doğal hayatın da oldukça zengin olduğunun belirlendiğini aktaran Koçak, ''Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu'nun yaptığı araştırma sonucunda nesli tükenmekte olan su samurlarının kanyonda yaşadıkları belirlendi. Bölgede nesli tükenmekte olan bir çok kuş türü ile bitki de bulunuyor.'' dedi.

Festivaller ve tanıtım faaliyetleri

Koçak, son yıllarda düzenledikleri festivaller ve tanıtım faaliyetleriyle kanyona dikkati çekmeyi hedefledikleri anlatarak, "10 kilometre uzunluğundaki kanyonumuzun eşi benzeri yok. Bin 700 metre uzunluğundaki kayalarla çevrili kanyonumuz, 650 rakımı ile de doğa harikası bir yerleşim bölgesi. Kanyonun ilerleyen bölümlerinde sadece gökyüzünü görme şansınız oluyor.'' diye konuştu.

Yamaç kayaları üzerine işlenmiş 1,5 metre yükseklikteki bereketi ve bolluğu simgeleyen av tanrıçası ''Kibele'' kabartmasından, bölgenin M.Ö ikinci yüzyılda avlak olarak kullanıldığının anlaşıldığını belirten Koçak, bu kabartma dışında da farklı figürlerin bulunduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Kazankaya Kanyonunu doğa, bitki ve tarihi olarak 3 aşamada incelenmesi gerektiğini vurgulayan Koçak, şu değerlendirmede bulundu:

''Daha önce de profesörler gelerek burasını yaşayan canlı türleri, doğa ve bitki bakımından incelediler. Kanyonun ilerleyen kısımlarında kabartmalar, mağaralar, kale var. akropol var, 456 basamakla aşağı iniliyor. Daha önce bilim adamları ile biz oraları gezdik. Bilim adamları geçmişteki kralların burayı tatil yaptıkları bir yer olarak kullandıklarını izah etti. Bu ırmak üzerinde köprülerin, geçiş yerlerinin olduğuna rastlıyoruz. Burasını hem tarihsel açıdan hem bitki türleri açısından hem nesli tükenmekte olan hayvan türleri açısından ekolojik olarak değerlendirmemiz gerekiyor.''

Kanyon dağcılık ve doğa sporları için uygun

Koçak, kanyonun birçok spor dalı için uygun olduğunu, dağcılığın yanı sıra Çekerek Irmağı'nda rafting yapılabileceğini belirtti.

Kanyon girişinde ve belirli bölgelerde doğaseverlerin rahat bir ortamda dinlenebileceği çadır ve karavan kamp yerleri oluşturacaklarına değinen Koçak, kamelyalar, oyun grupları, sportif faaliyetlerin yapılabileceği yerler de mekanlar da düşündüklerini söyledi.


AA  Özcan Güney