Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Yunanistan’da bulunan kılıç Türk Korsanlarına ait olabilir

Yunanistan’ın kuzeyindeki bir Hıristiyan mezarında ortaya çıkartılan yüzlerce yıllık kılıcın, Türk korsanlarla ilişkisi olabileceği tespit edilirken Arkeolog Errikos Maniotis, bu tipteki kavisli ve tek ağızlı kılıçların o yıllarda hem Türkler hem de Bizanslılar tarafından kullanıldığına dikkat çekti.

 

Tarihi Kılıç, Ege Denizi’nin kuzeybatı kıyısında, Selanik kentinin yaklaşık 64 kilometre güneydoğusunda bulunanı Hrisokamaros’lu Agios Nikolaos Manastırı olarak bilinen alanda yapılan kazı çalışmalarında bulundu.

O bölgede yaşamış Hrisokamaros’lu Agios Nikolaos adlı rahibin anısına inşa edilmiş manastırın korsan baskınlarında sığınak olarak kullanıldığı biliniyor.

Arkeolog Errikos Maniotis, bu tipteki kavisli ve tek ağızlı kılıçların o yıllarda hem Türkler hem de Bizanslılar tarafından kullanıldığını ifade ediyor ve  kılıcın tam olarak hangi tarafa ait olduğunu henüz bilemediklerini belirtiyor: "“Kılıcın Bizanslılara mı mı yoksa Türk akıncılara mı ait olduğunu belirlemek zor. Bu dönemde iki taraf da benzer silahlar kullandı.”

Çek Cumhuriyeti’nde Masaryk Üniversitesi’nden araştırmacılar, tek ağızlı kılıcın 14. yüzyılda manastıra baskın yapan Türk korsanlara ya da manastırı onlara karşı savunanlara ait olabileceğini tahmin ediyorlar.

Araştırmacılar, 1300’lü yıllarda bölgede bu kılıcın kullanılmış olabileceği toplam üç askeri olay belirledi.

Bunlardan ilki 1344 yılında Türk korsanlarının kıyı boyunca düzenlediği ve manastır yöneticilerini de kaçırdığı saldırılardı. Sonraki saldırı 1345 ve 1371 yılları arasında Bizans topraklarını fethetmeye çalışan Sırp Kralı Stefan Dušantarafından gerçekleştirilmişti. Dördüncü saldırı ise 1383 ve 1387 yılları arasında Osmanlı birliklerinin Selanik’i kuşattığı dönemdi.

Arkeologlar, kılıcın yaklaşık 45 santimetrelik bıçağının 7 yüzyıl boyunca bozulmadan günümüze kaldığını ancak saldırı sırasında bıçağın bir miktar yamulduğunu kaydetti.

İlk defa 2000 ve 2001 yılları arasında keşfedilen kılıcın kökenine dair ayrıntılı bilgiler bulabilmek için çalışmalar devam ediyor.

Kaynak:  The Independent / Çeviri: Devrim Beyaz - kayiprihtim.com