Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Yurt dışındaki vakıf eserleri bir bir restore edilecek

Yurt dışında vakıflara ait, vakıf kökenli eserlerin tamamının restorasyonu hedefleniyor.

 

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, , AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yurt dışında 15 eserin restorasyonunun sürdürüldüğünü söyledi.

Bu sene ve gelecek yıl restorasyon programına almayı planladıkları, projesi hazırlanan yurt dışından 39 eserin olduğunu belirten Ertem, "Şu aşamada yurt dışındaki çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Zaten önemli olan, bir şeye başlamaktır. Başladıktan sonra ve alışkanlık haline geldikten sonra ben inanıyorum ki bu giderek artacaktır. Yurt dışında vakıflara ait, vakıf kökenli olan eserlerin hemen hemen tamamının restorasyonuyla alakalı çalışma yürüteceğiz." diye konuştu.

İlgili ülkelerin temsilcilerinin bu konuya bakış açılarının önemli olduğuna değinen Ertem, "İnşallah onlar da bu yapılanlara olumlu bakarlar ve biz de bu çerçevede faaliyetlerimizi yürütürüz." dedi.

Ertem, Arnavutluk'ta da bu sene restorasyon çalışması yapacaklarını aktararak, şunları kaydetti:

"İşkodra'daki (Arnavutluk'un en eski yerleşim merkezlerinden biri) caminin restorasyonunu üstlendik. Tahmin ediyorum ki bunun da protokolünü 1-2 hafta içerisinde imzalayıp restorasyon faaliyetine başlayacağız.

Öte yandan, restorasyonu yapılması gereken birçok eser var. Bu eserlerden tabii ki çoğunluğu cami mahiyetinde olanlar. Hemen hemen her yıl olmak üzere, azınlıklara mahsus ibadethanelerin de restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Sanıyorum bu sene de Rum kilisesi var, Edirnekapı'da Ayayorgi Rum Kilisesi, onun restorasyonu tamamlanacak."

- "Birçok vakıf eseri ayağa kaldırıldı"

Vakıf eserlerinin restorasyonunu devam ettirdiklerini dile getiren Ertem, "Edirne'de de çok vakıf eseri var. En fazla görünür olduğumuz vilayet de burası. Bu çerçevede çok büyük bir restorasyon kampanyası ve çalışmalar yapmak gerekiyor. En fazla çalıştığımız illerden biri Edirne. Birçok vakıf eseri ayağa kaldırıldı, restorasyonu devam edenler de var." ifadelerini kullandı.

Edirne Büyük Sinagog'un restorasyonunun iki yıl önce tamamlandığını anımsatan Ertem, "Edirne Büyük Sinagog'da hem ibadet yapılıyor hem diğer etkinlikler yapılıyor. Güzel bir restorasyon çalışması ve dünya çapında ses getiren bir restorasyon." dedi.

Yapının önemine işaret eden Ertem, "Avrupa'nın en büyük sinagogu olması hasebiyle burada faaliyet yapılmasına uygun zemin de hazırlıyor ister istemez. Geçtiğimiz yıl Arjantinli ünlü klarnet ustası Giora Feidman'ı burada ağırlamıştık vakıf haftasında. Bu kez yine bir vakıf haftasında bir başka dünyaca ünlü kontrtenor David D'eor'u ağırladık. Ben inanıyorum ki her vakıf haftasında bu tür etkinlikleri burada gerçekleştirmek lazım. Aynı zamanda serpiştirilmiş mahiyette yılın çeşitli tarihlerinde yine bazı etkinlikler oluyor. Bunları da devam ettireceğiz. Yine bunları yaparken Yahudi cemaatinin bilgisi dahilinde, onların organizasyonuyla gerçekleştiriyoruz çünkü buranın yapısına ve ruhuna uygun çalışmalar olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.