Zeugmalı çocukların duvar resimleri
Zeugma antik kentinde bulunan çocuk duvar resimlerinin tarihte bilinen en eski çocuk resimleri arasında yer aldığı kesin...
Tarihin en eski çocuk resimleri midir bilinmez. Çünkü Fransa'nın batısındaki Dordogne bölgesinde yer alan ve içindeki tarih öncesi mamut figürleri dolayısıyla "Yüz Mamutlar İni" olarak anılan mağaranın duvarlarındaki çizimlerin de 5 yaşlarında bir kız çocuğu tarafından yapıldığını iddia eden bilimsel tezler var.
Öte yandan dünyanın pek çok yerinde bulunan mağara ve kaya resimlerinde de 'çocukça' çizimlere rastlamak mümkün.
Ancak Zeugma antik kentinde bulunan çocuk duvar resimlerinin tarihte bilinen en eski çocuk resimleri arasında yer aldığı kesin...
"Çingene Kız" mozaiğiyle tüm dünyanın yakından tanıdığı 2 bin 300 yıllık antik kent, Gaziantep Nizip'e bağlı Belkıs köyünde yer alıyor.
Buradaki kazılar tam 30 yıl önce başladı. O tarihten bugüne aralıksız devam ediyor. Zeugma kurtarma kazılarını, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığındaki bir ekip yapıyor. "Muzalar (Esin Perileri) Evi"nde 2007'den beri sürdürülen kazı çalışmalarında bu yıl kazı ekiplerini heyecanlandıran yeni bir keşif yaşandı.
Muzalar Evi'ni süsleyen freskler arasında evde yaşayan çocuklar tarafından duvarlara yapılmış çeşitli yazıtlar ve figürleri içeren bin 700 yıllık graffitiler ortaya çıkartıldı.
Sabah Gazetesinden Uğur Yıldırım'ın haberine göre; yaramaz çocukların evin duvarlarına çizdikleri resimler, tarihteki ilk çocuk resimleri olarak değerlendiriliyor.
Graffitiler hakkında bilgi veren kazı başkanı Görkay, "Graffitiler M.S. 3'üncü yüzyılın ortalarında ev sakinleri tarafından duvarlara yapılmış çeşitli yazıtları ve figürleri içeriyor. Bunlar arasında ev sakinlerinin korkularını ve dileklerini içeren yazıtlar ve resimsel graffitiler yanında ve evde yaşayan çocukların yaptıkları resimsel graffitiler de bulunmaktadır. Bunlardan birinde o zamanlar Zeugma için tehdit oluşturan Sasanilere ait bir Sasani süvari betimi de yer alıyor" diyor..