Eskişehir'de Han ile Seyitgazi ilçeleri arasında yer alan 3 kilometre uzunluğundaki Midas Vadisi'nde, ünlü Yazılıkaya Anıtı'nın bulunduğu Midas Kale'deki kazılarda Friglere ait bulgular ortaya çıkıyor.
Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı "Samuha" olan Hitit şehri Kayalıpınar'daki kazılarda prenslere, başkatiplere, katiplere ve kaya tapınağı beylerine ait 50'nin üzerinde mühür baskısı ortaya çıkarıldı.
Genetik araştırmalarda elde edilen verili inceleyen araştırmacılar, insanlarda bulunan antik DNA’ların depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıkların sebebi olabileceğini belirtti. DNA'lardaki gizli fosil virüsler depresyonun sebebi…
18 Mayıs günü tarihte olan olayların bazıları...
Neandertal kalıntılarında bilinen en eski insan virüslerinin keşfi, Neandertallerin yok oluşlarında rol oynayan faktörlere işaret ediyor.
Antik Çin’de yaşayan iki erkeğe ait kesilmiş bacaklar, onların 2.500 yıl önce çeşitli suçlardan dolayı cezalandırıldıklarını gösteriyor.
İngiliz arkeolog Prof. Dr. Steven Mithen, tüm arkeolojik, paleo-anatomik, genetik, nörolojik ve dilsel kanıtları değerlendirerek dilin tarihinin sanılandan 8 kat daha eski ve yaklaşık 1,6 milyon yıllık olduğunu savundu.
Architectural Digest’in her yıl açıkladığı 2024 Harika Eserler Listesine (Works of Wonder: 2024 WoW List) giren İstanbul Modern’in binasın endüstriyel ve şık tasarımına vurgu yapıldı.
43 yıl önce Erzurum'a gelerek yöre çocuklarının fotoğraflarını çeken Fransız antropolog Victor Dallant, o zaman 7 yaşında olan çocukları bulmak istiyor.
Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Alpu ilçesinde kaçak kazı yaptıkları belirlenen 3 defineci gözaltına alındı. Bölgede kazı esnasında kullanılan 2 el yapımı patlayıcı, akü, karot el…
Şempanze gruplarının aralarındaki rekabet sırasında rakiplerini alt etmek için insanlara benzer stratejiler kullandığı gözlemlendi. Taktiklerinden biri de Sun Tzu'nun Savaş Sanatı kitabında da yer alan yüksek zemin stratejisi. Gözlem gerçekleştiren…
Ardı arkası kesilmeyen savaşlar ve teknolojik silahların ölüm saçması, şiddet haberleri, insan hakları ihlalleri, tarihteki en berbat zamanlardan birinde yaşadığımızı düşündürüyor. Fakat arkeoloji verilerine göre en çok şiddet başka bir çağda…
Bilim insanları tarih boyunca Dünya'da kaç insan yaşadı, kaç insan öldü sorusuna yanıt aradı. Nüfus Referans Bürosu (PRB – Population Reference Bureau) hesaplamalarına göre kabaca bir tahmin yapıldı.
14 bin yıl önce insanların hem yerleşik hayata geçtiği hem avcı-toplayıcılık yaptığı Körtik Tepe'deki arkeoloji kazılarında çıkan eserlerdeki sanatsal motiflerin estetiği arkeologlar kadar sanat tarihçileri ve antropologları da şaşırtmıştı.…
Günümüzde Romanya, Moldova ve Ukrayna'nın bulunduğu topraklarda M.Ö. 5500 ile 2750 yılları arasında varlık gösteren Cucuteni-Tripoli kültürü, arkeoloji dünyası dışında Mezopotamya bölgesindeki kültürler kadar iyi bilinmese de Avrupa’nın en eski…
Paris'teki Gurgy mezarlığındaki arkeoloji kazılarından elde edilen DNA verilerini inceleyerek, civardaki diğer DNA verileri ile karşılaştıran çalışma, Neolitik toplumların aile ilişkileri hakkında ipuçları veriyor. İşte Avrupa Neolitik dönemine ait…