Game of Thrones dizisinin bir hayal ürünü değil, kurgulanmış bir uyarı olduğunu savunan Alf Hornborg, sembolik olguları parçalarına ayırarak inceleme yöntemiyle fantezi ve bilim kurgudaki gizli anlamların açığa çıkarabileceğini savunuyor.…
Afrika’dan Avrasya’ya göçen Homo Sapienslerin, kartal avlama tekniklerini Neandertallerden öğrenmiş olabileceği ileri sürüldü.
İngiltere'nin başkenti Londra'ya 130 kilometre mesafedeki dünyanın turistik ve arkeolojik bakımdan en popüler anıtları arasında yer alan Stonehenge anıtının, binlerce yıl önce, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulu olduğu Anadolu topraklarından adaya…
Ez az 11 bin yıl önce uygulandığı tespit edilen ve kafatası sıvama uygulamalarını da içine alan Kafatası Kültü vakalarının tarım toplumlarının gelişimi ile arttığı tespit edildi.
John Templeton Vakfı'nın desteğiyle, karmaşık toplumlar mı yoksa cezalandırıcı tanrı inancı mı önce doğdu sorusuna şu ana dek gerçekleştirilen en geniş çaplı çalışma ile cevap arayan araştırmacılar, cezalandırıcı tanrı inancının, nüfusu bir milyonu…
Monako Tarih öncesi Antropoloji Müzesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi üyelerinin ortaklaşa çalıştığı arkeolojik proje çerçevesinde, Moğolistan bozkırlarındaki Geyik Taşlarının gizemi çözülmeye çalışılıyor.
Zooarkeolog Derya Silibolatlaz-Baykara'nın Tatıka arkeolojik kurtarma kazıları esnasında bulunan mezarlardaki hayvan kemikleri üzerinde yaptığı incelemeler ilginç veriler ortaya çıkardı. Verilere göre Diyarbakır ve Hakkâri'nin bazı köylerinde…
Doğuda Batılı, Batıda ise Doğulu olarak tanınan, kimilerine göre arada kalan Levantenler, mimari, sanat, spor ve ticarette bir kültür sentezinin yaşayan örnekleri haline geldi. Türkiye'nin bir rengini kaybetmesini istemeyen son Levantenler de…
Güney ve Orta Asya'nın Genomik Oluşumu araştırması, Turan ve İran havzasındaki arkeolojik alanlardan elde edilen genlerin de desteği ile Hindistan havzasında (Orta ve Güney Asya) yaşayan insanların genetik çeşitliliğini göstermeyi…
Arkeoloji kazılarında bugüne dek birbirinden çok farklı cenaze ritüeli ortaya çıkarıldı. Ölüleri yakanlar da vardı, kuşlara yem edenler de. Ama hemen her yerde ölüler genellikle gömülürdü. Havada Asılı Mezarlık bir istisna. Çin, Endonezya ve…
Simon Fraser Üniversitesi Arkeoloji Bölümü üyelerinin sonuçları Paleolitik Arkeoloji Dergisinde yayınlanan araştırmasında, paleolitik çağ insanlarının mağaralardaki el izlerinde eksikliği dikkat çeken parmaklarının dini inanç ritüeli olarak kurban…
İskoçya'daki Achavanich’de yaklaşık 31 yıl önce yapılan arkeolojik çalışmalar sırasında bir kayaya mezarda Beaker kültürüne ait bir çömlekle birlikte kafatası kemikleri bulunan kadınınn yüzü, DNA verilerine göre ikinci kez tasarlanarak yeniden…
Papua Arkeoloji Merkezi araştırma ekibinde görevli arkeologlar Srobu Dağı'nda iki Megalitik heykel bulduklarını açıkladılar.
Antik Mısır mumyalarında bulunan ilk resimleri içeren 30 dövmeye sahip kadın mumyasındeki dövmelerin doğası, mumyanın asil biri olduğunu gösteriyor.
Yıllar boyunca neden inşa edildiğine dair onlarca teori ortaya atılan 11,000 yıllık gizemli Jericho Kulesinin esrarını aydınlatma çabaları sürüyor. Tel Aviv Üniversitesinden iki arkeolog neolitik çağ kulesinin, korkulara karşı bir savunma…
Günümüzden yaklaşık 50 bin yıl önde yaşamış insanlar ile günümüz insanlarını arasındaki genetik bağlantılara dair araştırmaların sayısı artıyor. Paleolitik Dönem Avrasyalılarının hâlâ yaşayan genleri Asyalı ve Avrupalıların genetik farklılaşması nın…