MÖ 3200 yıllarında kurulmaya başlayan Fenike şehir devletleri MÖ 2750 yıllarında sahil şeridi boyunca sıralanmıştı. Bereketli Hilal'in Akdeniz'e bakan kıyılarında gelişen Fenike uygarlığı, talassokrasik bir yapıda…
10.000 yıl önce İngiltere topraklarında yaşayan ilk Britanyalı, günümüz ngilizlerinden hayli farklıydı. İlk Britabyalının derisi siyah ve gözleri maviydi.
Yeni araştıma sonucuna dayandırılan iddiaya göre; Neandertaller en az Homo Sapiensler kadar karmaşık zekaya sahipti ama onun kadar dayanıklı değildi.
İngiltere’deki arkeologlar, Neolitik Çağ’da şiddeti anlamak için adli tıp yöntemlerine başvuruyor.
Yazar Ahmet B. Ercilasun; Çin kaynaklarında yer alan Cou-şu efsanesi'nin Bozkurt / Ergenekon destanı olarak bilinen Türk Türeyiş efsanelerinin en eski kaydı olarak yorumlandığınına dikkat çekti.
Mezolitik Çağ'da kadınlarının nasıl göründüğüne dair ipuçları verecek yüz canlandırma operasyonu ile 9 bin yıllık kafatasına olası yüz şekli tasarlandı.
İber insanlarının Avrupa’nın diğer bölgelere göre Step kavimlerinin göçlerinden
neden daha az etkilendiği belli değil. Ancak DNA analizleri, Step kavimlerinin, İber yarımadası insanları ile pek genetik bağ kurmadığını gösteriyor.…
İzmir'in en eski yerleşim alanı Yeşilova Höyüğü'nden çıkarılan 5 bin yıllık 3 iskelet üzerinde ABD'deki Cambridge Üniversitesi bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada bölgedeki yaşama ışık tutacak DNA izine rastlandı
Cambridge Üniversitesinin şampiyon kadınlar kürek takımı üyelerinin kemik taramalarını karşılaştırdıkları araştırmada, eski çağ kadınlarının kol eklemlerindeki kemik yapısının günümüz sporcularından yapısal olarak belirgin şekilde daha güçlü…
Vikinglerin efsanevi Valkyrie'ler dışında yer yüzünde de savaşan kadın savaşçılara sahip oldukları bilimsel olarak ispatlandı. Yüzyıldan uzun süredir erkek olduğu sanılan bir Viking savaşçısının iskeletinin kadın olduğu DNA testi ile…
Bazı bilimadamları, Roma müzesindeki bir kafatasının, Vezüv Yanardağı patlaması sırasında ölen ünlü tarihçi, yazar ve deniz komutanı Pliny’nin kalıntıları olabileceğini iddia ediyor.
Albany Üniversitesi ve Buffalo Üniversitesi’nden araştırmacılar, antik manzaraya ses getiren bir araç geliştirdi.
Carrowkeel’deki arkeolojk kazılar İrlanda neolitik insanının cenaze ritüellerine ışık tutuyor.
Bıçakla bir insan kol kemiğine çizilmiş 6.4 cm büyüklüğündeki zikzak deseninin anlamı ne yazık ki mağara adamlarıyla birlikte öldü. Günümüzde bulunan kemiği inceleyen bilim adamları benzer mecralarda bulunan zigzaglı desenlerini de dikkate alarak,…
Araştırmacılar Lübnan, Sidon’da bulunan beş Kenanlı iskeletinin tüm genomunu dizilediler. Yapılan analizlere göre Kenanlılarının soylarının günümüz Lübnan’ında sürdüğü iddia edildi.
DNA bulguları bronz çağı Yunan kültürlerine ışık tutuyor. DNA örneklerine göre; eski Yunan uygarlıkların kurucularının kökenlerin kısmen Kafkas ve Pers genleri bulunuyor.