Afrikanın yaşayan arkeolojisi Pigmeler, modern şartlara rağmen 'ilk çağ' tarzı yaşam sürüyorlar. Para kullanmayan pigmelerin Tanrısı Komba ve öbür dünya inançları da var. İçlerinden tek bİr kabile İslam dinini kabul etmiş.
Aborjinler, Avustralya'ya sanılandan daha önce gelmiş olabilir. Arkeologlar, Aborjinlerin Avustralya'ya ilk olarak 65 bin yıl önce gittiğine dair arkeolojik verilere ulaştı.
Britanya’daki devasa Uffington Beyaz Atı jeoglifinin, gökyüzünde güneşi bir savaş arabası gibi çeken efsanevi güneş atının temsili olabileceği savunuldu.
Altay Dağlarında yaşayan ve genlerini günümüze miras bırakan gizemli insansı türe ait çok az sayıdaki fosile bir yenisi eklendi. Küçük bir kızın ufak, aşınmış süt dişi. Yaklaşık 128 bin yıllık 'süt dişi' gizemli insansı türe dair önemli ipuçları…
Mumya Dönüyor filminde kullanılan yüz canlandırma efektlerini andıran bilimsel operasyonla Mısırlı asilzadenin yüzü hatları ve beyni yapısı, laboratuvar ortamında yeninden canlandırıldı.
50.000 yıl öncesine kadar uzanan insansı ve insan kalıntılarının buluduğu mağarada Neandertal ile Homo Sapiens'in aynı yıllarda karşılaşmış oolmaları muhtemeler. Bu mağara, Neandertallerin tarih sahnesini, Homo Sapienslere bıraktığı 'geçiş dönemine'…
Paleolitik sanatı inceleyenlerin gözüne çarpan ilk unsurlardan biri tutarlılıktır.... Resimler belki de belli bir alfabesi olan ve geçmiş hikayelerin anlatıldığı gizli yazıtlardı.
Önemli tartışmalara yol açan Antik Mısır Yöneticilerinin etnik kimliği meselesi tekrar gündemde. Alman Max Planck Enstitüsü genetik analizlere dayanarak, 'ırkçı makyajlar'ın aksine Antik Mısır Yöneticilerinin Levantenlere daha yakın olduğunu iddia…
Profesör David Perry; Müslümanlara saldıran Portland katili, Jeremy Christian'ın neden Vikinglerin Vinland'ını kutsadığını sorgulayan yazısında, ırkçılık ile efsanelerin bağlantısı ve tarihi olayların doğru yorumuna dair kayda değer saptamalar var.…
Balatlar Kilisesi arkeoloji kazılarında elde edilen bulgulara göre; Osmanlı ve Roma dönemi insanları günümüze göre daha kısaymış.
Son on yılda pirincin kökeni ve evcilleştirilmesi ile ilgili hayli tartışmaya yaşandı. Olaya biraz da milli dava gözüyle bakan Çin'de yapılan son araştırma tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.
Mısır mumyaların Almanya’da yapılan gen analizlerinde Akdeniz coğrafyası insanlarının genleri daha baskın çıktı.
Yaklaşık 15.000 yıl önce Peru kıyılarında yaşayan eski uygarlık, arkeologların önceden hayal ettiklerinden çok daha gelişmişti. Bölgede bulunan eserler, bu insanların deniz kaynaklarından faydalanmak için etkili teknikler kullandıklarını…
Akdeniz genetik ortamında gizlenen en ilginç katmanlardan biri, bölge genetiğine özellikle Tunç Çağı döneminde önemli katkı sağlayan Kafkasya ve ona eşlik eden Asya bozkırı kaynaklı "Pontus-Hazar" genetik bileşenleri.
Buzadam kafasına aldığı darbeden ve vurulduğu oktan dolayı değil, donarak öldüğünü iddia ediliyor. Araştırmacılar, Ötzi’nin başı ve omzundaki yaraların kendini toplamasını zorlaştırdığını ama asıl ölüm sebebinin bu olmadığını söylüyorlar.…
Arkeogenetikçiler bugünkü halkları kullanarak Hintlilerin nüfus kaynaklarını tespit etmeye çalışıyor. Araştırmacılara göre Hint popülasyonlarının kökenleri 50 bin yıl boyunca Afrika, İran ve Orta Asya'dan gelen göçmenlere dayanıyor. Yani Türkler de…