Antropoloji

Taş devrinde alet yapmak, bugün piyano çalmak gibiydi

Taş devrinde alet yapmak, bugün piyano çalmak gibiydi

Günümüzden yaklaşık 1 milyon 700 bin yıl önce alet üreten insansıların beyin faaliyetleri nasıldı bilmiyoruz ama artık o aletleri yapmayı öğrenebilmek için bugün kusursuz piyano çalan bir insanın zihin yapısına sahip olmaları gerektiğini biliyoruz.…

Danimarkaya Egtved Kızından sonra Skrydstrup Kadını şoku

Danimarka'ya Egtved Kızı'ndan sonra Skrydstrup Kadını şoku

Danimarkalıların saç modelleri ve bakımlı tırnaklarıyla ünlü antik çağ mumyalarının aslında Danimarkalı olmadıkları anlaşıldı. Danimarka'nın Tunç Çağı simgelerinden Egtved Girl gibi Skrydstrup Woman'ın da göçmen olduğu ortaya çıktı…

At biniciliğinin tarihi ez az 3.200 yıllık

At biniciliğinin tarihi ez az 3.200 yıllık

Moğolistan’daki höyüklerde ortaya çıkarılan mezarlarda bulunan at kalıntılarının analizi, bölgede at biniciliğine ilişkin ilk kanıtların M.Ö 1200 yıllarına dek uzandığını gösteriyor.

Güneydoğu Asyanın büyük ninesinin yüzü!

Güneydoğu Asya'nın büyük ninesinin yüzü!

Antropologlarca, Güneydoğu Asya'nın kurucu nüfusunun doğrudan torunları olarak düşünüldüğü Tayland'ın kuzeyindeki yaylalarda iskeleti bulunan taş devri kadınının yüzü tahmini olarak etlendirildi.

Kartacalı çocuklar neyin kurbanı?

Kartacalı çocuklar neyin kurbanı?

Tanrılara mı kurban edildiler yoksa hastalıklara mı kurban oldular? Amerikalı antropolog Jeffrey Schwartz ile İsrailli antropolog Patricia Smith Tunus'taki bebek mezarlığındaki kalıntılar konusunda aksi fikirler öne sürdüler.

Avrupanın Hun algısını yalanlayan araştırma

Avrupa'nın Hun algısını yalanlayan araştırma

1500 yıl önce Roma İmparatorluğu sınırlarına dayanan Hunların, Romalıları nasıl etkilediğine dair bilimsel araştırma, Avrupa'nın geleneksel 'barbar Hunlu' imajına uymayan sonuçlar ortaya çıkardı. Göçebe Hunlar ile Romalıların birbirlerinin yaşam…

Pithos gömütler yeniden doğuşun simgesi miydi?

Pithos gömütler yeniden doğuşun simgesi miydi?

Çocuklar, bebekler ve fetüsler Antik Mısır’da çoğu kez pithoslara gömülü halde bulunmuş, biliminsanları ritüelin önemini gözden kaçırarak, mevcut gömütleri alelade bırakılmış bir atık gibi düşünmüşlerdir.

İskitler nereden geldi?

İskitler nereden geldi?

Rus antropologlar, nonmetrik karşılaştırmalı kafatası analizleri ile İskitlerin etnik kökeninin Orta Asya kavimlerine kadar uzandığını savundu. Araştırma sonuçları, İskitlerin kökeninin Türklere dayandığına savunan varsayımı kısmen destekler…

Neandertaller ağrı kesici kullanmış

Neandertaller ağrı kesici kullanmış

Neandertal insansı türünün diş tedavisi için ağrı kesici kullandığını gösteren araştırma sonuçları ağrı kesici kullanımının 50 bin yıl önce de var olabileceğini gösteriyor. Öte yandan Neandertal ile Homo Sapienslerin. sevişme ihitmaline yorumlanan…