Arkeoloji kazılarında ortaya çıkan buluntular ve Antik metinlerden Roma gladyatörlerinin aslan ve kaplanlar başta olmak üzere vahşi hayvanlarla dövüştürüldüğüne dair pek çok tasvir vardı ama bugüne dek hiç fiziksel kanıta ulaşılamamıştı.…
Oxford Üniversitesi öğretim üyesi teolog Prof. Rachel DeVries, “İncil metinleriyle arkeolojik veriler arasında çoğu zaman paralellik bulmak zor. Ancak Kudüs'teki keşif, anlatı ile toprağın sesinin aynı frekansta buluştuğu ender örneklerden biri…
Veriden öğrenebilen ve görünmeyen verilere genelleştirebilen ve dolayısıyla açık talimatlar olmadan görevleri yerine getirebilen istatistiksel algoritmaların geliştirilmesi ve incelenmesiyle ilgilenen, yapay zekâda akademik bir disiplin olan Makine…
Uluslararası Hava Arkeolojisi Konferansı (Bradford's Legacy 2025), 22–23 Mayıs 2025 tarihleri arasında İtalya'nın Roma kentinde düzenlenecek.
Live Science'da yayınlanan, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)'ta 2024 yılında yayınlanan makalede yer alan bilgilere dayanan göre; Peru'nun kuzey kıyısındaki Chicama Vadisi'nde, UC Santa Cruz'dan antropoloji profesörü Lars…
Newgrange mezarındaki DNA analizleri, bu yapının sadece bir mezar değil, aynı zamanda Neolitik dönemdeki güçlü bir hanedanın merkezi olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, antik toplumların sosyal yapıları ve inanç sistemleri hakkında daha…
Arkeologların 1960’larda keşfettiği ama Roma saldırılarına karşı savunma amaçlı bir askeri karakol olduğunu varsaydığı Gradishte arkeolojik alanın Antik Makedonya’nın kayıp başkenti Lyncus olduğu tahmin ediliyor.
Anadolu'da Kalkolitik Çağın ne zaman başladığı konusunda tartışmalar sürerken Boncuklu Tarla arkeoloji kazılarında bulunan 3 bin daha eski bakır buluntular soru işaretlerini derinleştirmişti. Gre Fılla Höyüğü kazılarında ortaya çıkan buluntular da…
İtalya'daki antik kent Pompei'de süren arkeoloji kazılarda, şehrin elit isimlerinden birine ait olduğu belirtilen evde, termal banyo alanı bulundu.
Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim beraberinde Artvin Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde Artvin Müze Müdürlüğü Başkanlığınca Eylül 2024'te tarihi Ciha…
Düzce Üniversitesi (DÜ) akademisyenleri, Akçakoca'da bir balıkçı tarafından 8 ay önce keşfedilen batığın muhtemelen bir Osmanlı Gemisi'ne ait olduğunu savunuyor ve hangi gemi olduğunu araştırıyor.
Antik çağda askerlerin oynadığı dama, amiral battı ve mayın tarlası gibi strateji oyunlarında kullanıldığı tahmin edilen 2 kemik obje, Hadrianopolis Antik Kenti'nde arkeologlar tarafından bulundu.
Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, içerisinde heykel kaidesi ve sarnıç olan açık hava kült alanı ortaya çıkarıldı. Kült alanının Hitit yazıtlarında tapınım gördüğü tespit edilen "Kubaba Pirwaşua"ya ait olduğu…
Harran Ören Yeri arkeoloji kazılarında katedral kalıntılarında süren çalışmalarında, yapının süslemelerinde kullanılan mozaik ve vitray parçalarına ulaşıldı.
1405'te doğan ve 1453'te İstanbul fethi sırasında ölen son Doğu Roma İmparatoru Konstantinos Paleologos'un (XI. Constantine Palaiologos) çift başlı kartallarla süslenmiş kraliyet kıyafetleri içinde bir duvar resmi, Mora'daki Aigio kasabası…
Zerzevan Kalesi Arkeoloji Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, "Şu an yer üstü şehrini görüyoruz. Bu şehrin daha büyüğü ise yerin altında. Kalede yer altında büyük bir şehir var. Yer altı görüntülemeyle bunları tespit ettik. Yakın zamanda yer…