Aphrodisias Antik Kentindeki ilk arkeoloji kazıları
Aphrodisias adını, aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’den almıştır. Aphrodisias ismi daha önce başka adlarla anılan kentte ilk olarak M.Ö. 2. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır.
Aphrodisias adını, aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’den almıştır. Aphrodisias ismi daha önce başka adlarla anılan kentte ilk olarak M.Ö. 2. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır.
Yüzey araştırması ekibi kimlerden oluşur? En verimli arkeoloji araştırması için kurulacak ekibin eleman sayısı ve içereği bilim adamlarının özelliği önemlidir.
Gaziantep'te Anadolu Arkeoloji enstitüsünün kurulması için yaklaşık 2 yıl önce karar alındığını hatırlatan Belediye Başkanı Fatma Şahin, Atatürk'ün Gaziantep'e geldiğinde balkonundan halka hitap ettiği tarihi konağın enstitü binası yapılacağını…
Başkentte yaklaşık 37 yıldan bu yana Tahran Caddesi'nde faaliyet gösteren The British Institute at Ankara Atatürk Bulvarı üzerindeki yeni binasına taşındı. nkara İngiliz Arkeoloji Enstitüsünün yeni binasının açılışına İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi…
İran'ın Mazenderan eyaletinin Babol kentinde yapılan arkeoloji kazılarında yaklaşık 5 bin yıllık olduğu tespit edilen kız çocuğu iskeleti bulundu.
Kaçak kazıda ele geçirilen tavus kuşu mozaiği ile gündem oluşturan Manisa'nın Demirci ilçesindeki 2.300 yıllık Sidas Antik Kenti, son günlerde ardarda yakalanan definecilerle yeniden gündemde. Arkeolog Doç. Dr. Yusuf Sezgin, kentin önemli arkeolojik…
Pompeii antik kentinde süren arkeolojik araştırmalarda narsist kavramına adını veren mitoloji kahramanı Narkissos'u tasvir eden fresk bulundu. Aynı evde daha önce de Jüpiter ile Sparta Kraliçesi Leda'yı birlikte tasvir eden bir fresk…
Afrodisias Antik Kenti’ne evsahipliği yapan Aydın'ın Karacasu ilçesinde Arkeolojik sit alanı olan Geyre Mahallesinde Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ ekiplerinin gerçekleştirdiği alt yapı çalışmaları sırasında haftalar önce mezar odası keşfedilen…
Harran arkeoloji kazılarında, Orta Çağdan kalma, 9 yüzyıllık ilaç şişesi keşfedildi. Yaklaşık 15 santim uzunluğundaki şişenin dış yüzeyi birbirine sarılmış ağızları açık yılan kabartmalarıyla süslü. Mitolojide ölümsüzlüğü temsil eden yılan figürü,…
Ciaodong Yarımadası'nda geçen yıl gerçekleşen arkeoloji kazılarında 16 renkli Toprak Asker çıkartıldığı açıklandı. Kazıya katılan arkeologların karşılaştıkları en büyük zorluk eserlerin renklerinin korunarak toprak altından…
Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Doç. Dr. Alessandıra Ricci, Adaların sessiz ve sakinliğinden faydalanılarak dini eğitimler verilen manastırların tarihsel değeri büyük. Batık Vordonisi adasındaki kalıntılarının tespiti için sualtı…
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Şapinuva arkeoloji kazısının Hitit Üniversitesi adına yapılmasının son derece önemli, anlamlı ve sorumluluk gerektiren bir gelişme olduğunu belirterek yapılacak arkeolojik çalışmalarla Çorum'un…
Kaçak kazıların yapıldığı yeri inceleyen arkeologlar, mezarın Mısır tarihinin en eski zamanlarına, hatta yaklaşık 5 bin öncesine ait 5. Firavun hanedanının yaşadığı ait olabileceğini tahmin etti.
2006 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan 2013 yılındaki iç savaşta şiddet olaylarına sahne olan, geçtiğimiz yıl temizlenerek kasım ayında ziyarete açılan kalenin içinde çamaşırhane ya da şarap mahzeni olduğu sanılan Memlükler…
Kale içindeki arkeolojik değerlerin korunması, restore edilmeleri zorunludur ve her kazı başkanı gibi benim için de kutsal bir görevdir diyen Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, kazı alanında bulunan hayvan kemikleri ve kiremitlerdeki pati izlerinin…
Su altı arkeologları, Mayaların kutsal saydığı Petén Itzá Gölünün sularından yüzlerce tarihi eser çıkarttı. Önce dini ritüel olarak eşyaların suya atıldığını düşünen arkeologlar, konumları hiç bozulmadan üstekinin içinde bıçakla yanık odun parçaları…